Japonezii i-au învățat pe cimpanzei să se joace de-a „piatra, foarfeca, hîrtia“

Japonezii i-au învățat pe cimpanzei să se joace de-a „piatra, foarfeca, hîrtia“

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Kyoto au învățat cimpanzei să se joace de-a „piatra, foarfeca, hîrtia“. Despre acest lucru scrie într-un articol științific publicat pe 10 august în revista „Primates”.

La experiment au participat șapte maimuțe. Pe ecranul montat în fața lor apăreau semnele: piatra, foarfeca, hîrtia. Cimpanzeilor li se propunea să aleagă una dintre ele. Alegerea corectă era premiată cu ceva gustos. Așa a durat pînă cînd animalele nu și-au dat seama că trebuie să aleagă hîrtia. După care procesul era repetat pentru combinația foarfecelor cu piatra și a foarfecelor cu hîrtia.

Regulile de joc au reușit să le însușească cinci dintre cele șapte maimuțe. Pentru aceasta a fost nevoie de 307 repetări.

Experimentul a fost repetat cu 38 de copii cu vîrsta cuprinsă între 3-6 ani. Viteza cu care au învățat a fost aceeași, iar precizia cu care au ales semnele corecte a depins de vîrstă.

În anul 2013, a fost făcută publică informația că doi dintre urangutanii de la Grădina Zoologică din orașul britanic Blackpool (Lancashire) au învățat să folosească camera video, făcîndu-și selfie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load