Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Lucrătorii migranți vor obține mai multă asistență pentru lansarea afacerilor

11 aug. 2017,, 11:02   Economie
2651 0

Sumele granturilor pentru participanții la Programul PARE 1+1 au fost majorate.

Muncitorii migranți și rudele acestora de gradul I care doresc să investească banii cîștigați în străinătate în dezvoltarea propriei afaceri în Moldova vor putea beneficia de un volum mai mare de asistență nerambursabilă din partea statului în cadrul Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1. Astfel, prin hotărîrea Guvernului, suma maximă a grantului alocat în cadrul acestui program a fost majorată de la 200 de mii la 250 de mii de lei, relatează NOI.md.

Prezentînd acest document în fața Cabinetului de miniștri, vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, a menționat că majorarea plafonului grantului de la 200 de mii la 250 de mii de lei a fost recomandată în Studiul privind eficientizarea Programului PARE 1+1, elaborat de către experții Uniunii Europene în cadrul suportului oferit de Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE.

Decizia a fost adoptată ținînd contul de deprecierea leului, care a slăbit în ultimii ani, și, dacă în 2010 cursul de schimb al acestuia în raport cu moneda euro a constituit 16,4 lei, atunci în 2017 – 21 de lei.

Octavian Calmîc a specificat că Programul PARE 1+1 se bucură de un interes sporit în rîndul migranților şi rudelor acestora, fapt ce determină creșterea constantă a numărului de persoane ce vor să revină acasă ori să-ți investească veniturile în crearea şi dezvoltarea unei afaceri proprii.


Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pe parcursul anului 2016 au fost finanțate 346 de proiecte în sumă totală de 66,97 milioane de lei, ceea ce va atrage în economia națională investiții în valoare de 248,5 milioane de lei.

Vicepremierul a menționat că Programul PARE 1+1 contribuie direct la creșterea investițiilor productive în activitățile de afaceri din Moldova provenite din remitențe, sprijinirea la întoarcerea lucrătorilor migranți, precum și susținerea familiilor dependente de mijloacele financiare provenite din remitențe în generarea de investiții.

Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010, avînd drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?