X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

FILAT s-a adresat la CEDO

10 aug. 2017,, 11:11   Societate
5587 4

Casa de avocatură Popa și Asociații anunță că Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Potrivit avocaților, decizia a fost luată în contextul în care magistrații din Republica Moldova au emis o hotărîre de condamnare ilegală, anunță NOI.md

În cerere, Vlad Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.

Vlad Filat a reclamat încălcarea art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art. 13 al Convenției. Deşi a fost ales membru al Parlamentului pe baza unor alegeri democratice, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern.

Fostul deputat a cerut constatarea încălcării art. 6 din Covenție care prevede dreptul la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat încălcarea principiului publicității ședințelor de judecată. „Am fost victima unui proces desfășurat în condiții obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media .... Nu a fost prezentat niciun element din care să rezulte că judecata mea în condiții de publicitate ar afecta interesul justiției”, se menționează în cerere.


De asemenea, dreptul la un proces echitabil a fost încălcat și prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalității de arme cu acuzarea, etc. În același timp, Vlad Filat se plînge Curții Europene pe faptul că magistrații care l-au judecat nu au prezentat garanții de imparțialitate.

Fostul premier mai invocă și încălcarea art. 18 din Convenție raportat la încălcarea tuturor celorlalte drepturi prevăzute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 şi art. 3 din Protocolul nr. 1. În principal, se punctează ținerea în arest preventiv pe toată durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea și judecarea se pot desfășura doar în condiții de detenție. Scopul menținerii arestului preventiv pînă la finalul procesului a fost înlăturarea lui Vlad Filat din spațiul public și politic, se menționează în plîngerea la CtEDO.

Menționăm că, în anul 2015, Vlad Filat a mai depus o plîngere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?