Universitățile din Moldova rămîn cu tot mai puțini studenți

Universitățile din Moldova rămîn cu tot mai puțini studenți

Tendința generală de micșorare a numărului de studenți înmatriculați în universitățile din țară se menține și în acest an, constată Consiliul Rectorilor din Republica Moldova, informează Noi.md.

Astfel, dacă în anul universitar 2006-2007 în toate universitățile din Republica Moldova își făceau studiile la ciclul I, licență și ciclul II, masterat, 127.997 studenți, atunci 10 ani mai tîrziu, în anul universitar 2016-2017, numărul acestora s-a redus pînă la 74.726.  În perioada menționată s-a înregistrat o scădere a numărului de studenți cu peste 40%. Cea mai mare descreștere a fost atestată la domeniile generale de studii: Științe economice(-54%); Drept (-50%); Inginerie și activități inginerești (-36%).

Principalele cauze ale numărului redus de studenți înmatriculați în universități rezidă în evoluțiile demografice negative, numărul mare de locuri, inclusiv cu finanțare bugetară, plecarea tinerilor peste hotarele Republicii Moldova, atît la studii, cît și în vederea întregirii familiilor etc.

„Consiliul Rectorilor consideră că micșorarea considerabilă a numărului de studenți înmatriculați în universități, concomitent cu numărul mare a celor care nu revin în țară după finalizarea studiilor peste hotare, va avea pe viitor un impact foarte negativ asupra activități sociale și economice în ansamblu”, se arată într-o declarație a instituției.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load