O descoperire revoluţionară poate duce la încetinirea procesului de îmbătrînire

O descoperire revoluţionară poate duce la încetinirea procesului de îmbătrînire

Un nou studiu demonstrează că lipsa celulelor stem ale hipotalamusului duce la accentuarea procesului de îmbătrînire, cauzînd declinul facultăţilor fizice şi psihice într-un ritm mai rapid.

Există totuşi o metodă de a încetini acest proces, chiar prin injectarea acestor celule stem, ale căror proprietăţi au fost descoperite de o echipă de cercetători condusă de neurosavantul Dongsheng Cai de la ”Albert Einstein College of Medicine” din New York, Statele Unite.

În trecut, cercetătorii au observat că hipotalamusul devine inflamat odată cu trecerea timpului, ceea ce a dus la o indicare a asocierii cu îmbătrînirea. Studiile recente asupra şoarecilor au demonstrat că inversarea inflamării în hipotalamus creşte speranţa de viaţă a animalului şi încetineşte deteriorarea fizică. În cel mai recent studiu, savanţii s-au concentrat pe celulele stem din hipotalamus. În animalele mai tinere, aceste celule stem se divid şi înlocuiesc celulele moarte sau deteriorate. Totuşi, conform acestui studiu, numărul de celule stem din hipotalamus scade odată cu trecerea timpului, notează Futurism.

Pentru a dovedi acest lucru, cercetătorii au realizat o serie de experimente de laborator. Prima dată, au modificat genetic şoarecii pentru a asigura că vor rămîne fără celule stem mai rapid decît în mod normal. Acest lucru a cauzat şi la accelerarea procesului de îmbătrînire cu tot ce aduce acesta, precum pierderea coordonării şi a memoriei.

Apoi echipa a injectat celule stem în hipotalamusul şoarecilor adulţi, iar aceştia au dobîndit o creştere cu 10% mai mare a abilităţilor fizice şi psihice decît la şoarecii injectaţi cu celule nervoase normale.

Iniţial, savanţii credeau că pierderea de celule stem poate fi semnificativă pentru că şoarecele nu este capabil să repare şi să înlocuiască celulele moarte. Totuşi, atunci cînd hipotalamusul şoarecilor adulţi a fost injectat cu celule stem, facultăţile acestora s-au îmbunătăţit prea repede pentru a indica acest mecanism. De aceea, echipa suspectează că această îmbunătăţire se datorează microARN-ului.

Moleculele ARN (microARN-ul) sînt create şi eliberate de celulele stem pentru a transporta mesaje la alte celule. Practic, bazat pe aceste mesaje, microARN-ul alterează proteinele pe care le produce celula. Cercetătorii au descoperit că celulele stem din hipotalamus produc o cantitate enormă de microARN, fapt care ar explica efectul aproape instantaneu al celulelor stem asupra încetinirii procesului de  îmbătrînire.

De asemenea, acest studiu poate fi relevant pentru oameni, oferind o nouă abordare bazată pe celule stem ale hipotalamusului, care ar încetini îmbătrînirea şi deteriorarea creierului, alături de afecţiunile care vin odată cu acest proces, precum demenţa.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load