X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Macron renunță la planurile în legătură cu soția sa

9 aug. 2017,, 10:12   Externe
2167 0

Emmanuel Macron va renunța la planurile cu privire la „rolul public” al Primei Doamne Brigitte Macron, după ce peste 290.000 de oameni au semnat o petiție în acest sens, relatează BBC News. Totodată, Palatul Elysee a anunțat că urmează să fie anunțate mai multe detalii privind decizia liderului francez.


Palatul Elysee va publica „la sfîrşitul lui august, începutul lui septembrie”, o „comunicare” cu privire la „rolul public” al Primei Doamne Brigitte Macron, noteză AFP.

„Am lucrat împreună cu jurişti, de la instalarea Emmanuel Macron la Elysee”, a afirmat o sursă pentru agenția de presă franceză.

Anunțul vine în contextul în care peste 280.000 de francezi au semnat o petiţie împotriva recunoaşterii vreunui „statut special” al Primei Doamne. Inițial, planul ar fi prevăzut și o modificare a Constituției privind rolul Primei Doamne, care în prezent nu acordă un statut special partenerei de viață a președintelui francez, deși aceasta are, de obicei, alocat propriul birou la palatul Elysee, unul sau doi asistenți, dar și agenți de securitate.

Petiția era însă împotriva acordării acestui stat special. „Nu există niciun motiv pentru ca soția șefului statului să poată obține un buget din fonduri publice”, scria în textul citat. Petiționarii au oferit totuși asigurări că „denunță cu fermitate orice atacuri sexiste împotriva lui Brigitte Macron” și că „nu îi pun (acesteia) sub nicio formă sub semnul întrebării competențele”.

Astfel, după ce peste 280.000 de oameni au semnat documentul, oficiali ai Palatului Elysee au oferit explicații pe subiect.

„Nu s-a pus niciodată problema modificării Constituţiei, scrierii unei legi, ci a unei transparenţe, ceea ce nu a fost cazul fostelor Prime Doamne”, a mai declarat sursa pentru AFP.

Fosta profesoară Brigitte Macron ar putea să adopte „mai multe cauze”, care rămîn de precizat, dar al căror „fir conducător” este educaţia şi „integrarea diferenţelor în societate”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?