X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Recursul lui Dorin Chirtoacă a fost respins

8 aug. 2017,, 16:10   Politică
4291 1

Recursul avocaţilor lui Dorin Chirtoacă la suspendarea temporară din funcţie a primarului general a fost respins.

Judecătorii n-au considerat importante argumentele părţii apărării lui Dorin Chirtoacă, care se află sub urmărire penală. Decizia în cauză a fost adoptată pe 8 august la şedinţa Curţii de Apel (CA) Chişinău, comunică NOI.md.

Pentru adoptarea deciziei privind respingerea recursului avocaţilor lui Dorin Chirtoacă judecătorii Curţii de Apel au avut nevoie de ceva mai mult de o oră. Acest lucru nu este specific pentru instanţele de judecată, care examinează dosarele penale ale persoanelor, care ocupă funcţii publice. Procurorul Dumitru Robu a declarat în finalul şedinţei instanţei că pe judecători nu i-au convins argumentele părţii apărării, care au declarat despre neconstituţionalitatea articolului 33 al Legii cu privire la administraţia publică locală, în baza căruia el a fost suspendat din funcţie.


Articolul nominalizat, după cum a amintit procurorul, prevede suspendarea din funcţie a primarului general pînă la pronunţarea de către judecată a verdictului definitiv. Totodată, pe parcursul întregii perioade de suspendare din funcţie nu se admite organizarea noilor alegeri ale primarului general. Dorin Chirtoacă a declarat că intenţionează să facă o interpelare Curţii Constituţionale pentru a obţine calificarea drept neconstituţional articolul 33 al Legii cu privire la administraţia publică locală. Suspectul şi-a exprimat speranţa că Curtea Constituţională va satisface interpelarea lui, după care el intenţionează “să obţină dreptate în dosarul penal”, în care figurează.

Precăzăm că Dorin Chirtoacă pe 28 iulie a fost suspendat din funcţia de primar general de Chişinău pînă la finalizarea procesului de judecată. Această hotărîre a adoptat-o judecătoria sectorului Buiucani la interpelarea Procuraturii Anticorupţie. Partea acuzării a insistat asupra acestei decizii cu intenţia de a proteja martorii în dosarul penal, unde figurează Chirtoacă, de influenţă din partea suspectului, care, fiind primar general, poate face uz de resurse administrative.

El a fost reţinut pe 25 mai de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Pe 27 mai judecătoria sectorului Buiucani a adoptat decizia de a-l plasa în arest la domiciliu. Dorin Chirtoacă este suspectat de trafic de influenţă şi corupere pasivă, descoperită în cazul semnării contractului cu Compania austro-maghiară “EME Parkleitsystem GmbH” pentru amenajarea şi asistenţa parcărilor auto cu plată la Chişinău. Suspectul este pasibil de 22 de ani privaţiune de libertate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?