Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Botanica sînt nemulţumiţi de apariţia construcţiei auxiliare în curte

8 aug. 2017,, 14:20   Capitala
4722 1

Construcţia auxiliară la casă fără acte permisive îi nemulţumeşte pe locuitorii unui bloc multietajat de la Botanica.

Vecinii n-au fost informaţi despre construcţia planificată a obiectului, care se poate transforma în magazine, ei sînt indignaţi că proprietara încăperii nu i-a preîntîmpinat. Proprietara locuinţei de la parter preferă să ignore reclamaţiile locatarilor, iar autorităţile locale se referă la atribuţiile lor limitate, comunică NOI.md.

Anexa s-a înălţat în una din curţile de la Botanica în zile numărate. “Muncitorii au început să înalţe construcţia auxiliară vineri şi în trei zile sub nasul nostru a apărut acest obiect. E clar lucru că noiii proprietari ai acestei locuinţe au procurat-o nu în scopuri personale, ci pentru a construi aici un magazin. Înainte de aceasta ei trebuiau să-i preîntîmpine pe locatari, ceea ce n-au făcut. Acum proprietarii încearcă să ne convingă că ei au toate actele permisive şi pot realiza orice lucrări de construcţie, ceea ce nu corespunde realităţii”, a relatat o locuitoare a blocului.


Locatarii s-au adresat poliţiei şi preturii sectorului Botanica. Reprezentanţii organelor de ordine au solicitat stăpînei să prezinte actele permisive pentru executarea lucrărilor de construcţie în curtea blocului multietajat, iar ea le-a răspuns că “nu are documentele la dînsa”. La pretură, la rîndul său, au comunicat că actele eliberate femeiii prevăd doar amenajarea teritoriului adiacent. “Proprietarului i s-a autorizat renovarea trotuarului şi amenajarea lotului de pămînt adiacent locuinţei. Noi n-am eliberat autorizaţie pentru construcţie. Ni s-a promis că va fi prezentat un alt proiect de construcţie, pe care deocamdată nu l-am primit şi nu putem spune, ce prevede acesta”, a menţionat arhitectul şef al sectoruluiBotanica, Igor Vrabie.

Acţiunile proprietarilor contravin prevederilor proiectului hotărării cu privire la moratoriul asupra construcţiilor în interiorul cartierelor locative, adoptată în iulie de Consiliul municipal la insistenţa fracţiunii Partidului Comuniştilor şi a celor fără de partid. Iniţiativa, înaintată de consilierul municipal Vasili Chirtoca şi susţinută de majoritatea aleşilor locali, prevede interzicerea construcţiei noilor obiecte în interiorul cartierelor locative, cu excepţia obiectelor de menire sportivă, distractivă, cultural-artistică, locurilor de agrement şi odihnă, care nu depăşesc două nivele. O altă prevedere importantă stipulează interzicerea construcţiei noilor obiecte între clădirile existente, situate pe prima linie a străzii, pe trotuar şi pe carosabil.

Subiectul construcţiilor auxiliare rămîne unul dintre cele mai actuale în Chişinău. Proprietarii locuinţelor deseori îşi extind spatiul locativ, fără a coordona aceasta cu structurile competente şi locuitorii din apartamentele vecine. După cum a comunicat fostul arhitect şef al Chişinăului, Ivan Carpov, anexele autorizate în capitală pot fi numărate după degetele de la o mîna.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?