X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Care este rata de implementare ale angajamentelor asumate în cadrul DCFTA

8 aug. 2017,, 12:52   Economie
2434 0

"Pentru primul semestru al anului 2017, măsurile de implementare planificate pe componenta economică ale Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC/DCFTA) ale Acordului de Asociere RM-UE, au fost realizate în proporţie de 80%", consideră Viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc.

Potrivit agenţiei INFOTAG, analizînd raportul DCFTA, el a spus că din totalul acţiunilor planificate pe componenta DCFTA au fost realizate cu succes 38 de acţiuni în şase cele mai importante domenii - intrarea şi şederea temporară a persoanelor fizice aflate în vizită de afaceri, domeniul societăţii informaţionale, domeniul transportului, domeniul achiziţiilor publice şi cel energetic.

Potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Economiei, "în scopul perfecţionării politicilor industriale şi antreprenoriale au fost depuse eforturi esenţiale. Astfel, noile modificări contribuie la reducerea cheltuielilor şi simplificarea activităţii desfăşurate de către agenţii economici, datorită eliminării a 140 acte permisive, inclusiv a 18 licenţe, precum şi la eficientizarea activităţii instituţiilor de stat abilitate cu funcţie de control".

"Domeniul achiziţiilor publice a fost îmbunătăţit prin aprobarea de către Guvern a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Achiziţii Publice, care a fost elaborată în scopul creşterii eficienţei Agenţiei, precum şi modelării structurii acesteia conform noilor cerinţe din sectorul dat", se menţionează în raport.

În domeniul transportului au fost aprobate actele normative în vederea asigurării accesului la piaţa serviciilor de handling la sol în aeroporturile din Moldova, precum şi pentru asigurarea concurenţei loiale şi menţinerea obiectivelor transparente şi nediscriminatorii. Totodată, progrese semnificative au fost înregistrate în promovarea actelor legislative ce ţin de instituirea Agenţiei Navale a Republicii Moldova, precum şi înlăturarea barierelor la capitolul creării spaţiului aerian comun. La capitolul angajamentul privind intrarea şi şederea temporară a persoanelor fizice aflate în vizită de afaceri a fost adoptată Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova şi Legea privind migraţia de muncă.

"În domeniul energetic au fost înregistrate un şir de progrese în ceea ce priveşte contractarea serviciilor de executare a lucrărilor de proiectare a conductei de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău. De asemenea, au fost elaborate documentele de proiect necesare pentru funcţionarea Complexului de operare, administrare şi mentenanţă", se comunică în raport.

Totodată, Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică au iniţiat procedura de colectare a informaţiei cu privire la fondul de locuinţe şi cel al clădirilor publice din Republica Moldova.

Planului naţional pentru creşterea numărului de clădiri ale căror consum de energie este aproape egal cu zero va fi posibil monitorizat prin prisma unei expertize naţionale şi internaţionale de către noul proiect de asistenţă tehnică oferit Ministerului Economiei şi Infrastructurii de către Delegaţia Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?