Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tiraspolul: Moldova a recurs la o confruntare deschisă cu Transnistria

7 aug. 2017,, 15:50   Politică
4901 2

Moldova a recurs "la o confruntare deschisă cu Transnistria, în unele cazuri şi cu asistenţă directă din partea participanţilor internaţionali la procesul de negocieri", susțin reprezentanții Ministerului de Externe al nerecunoscutei RMN.


Potrivit raportului privind activitatea desfăşurată în prima jumătate a anului 2017, printre aceşti participanţi se numără "Ucraina, OSCE, UE şi Statele Unite ale Americii, care nu doar că nu au întreprins măsuri pentru revenirea părţii moldoveneşti la un dialog periodic şi consecvent, dar au sabotat principiile şi procedurile de negociere în formatul "5+2", adoptate în 2012".

Ministerul de Externe de la Tiraspol a declarat că "UE şi Ucraina au acordat asistenţă financiară şi organizaţională părţii moldoveneşti într-o serie de noi măsuri restrictive împotriva activităţii comerţului extern a agenţilor economici şi libertăţii de circulaţie a populaţiei Transnistriei" (stabilirea la hotar a controlului comun din partea Moldovei şi Ucrainei - "I").

În plus, potrivit Tiraspolului, "actuala preşedinţie austriacă din cadrul OSCE, responsabilă de oferirea suportului organizatoric în procesul de negocieri, de fapt, şi-a abandonat sarcinile şi, sub diferite pretexte, a amînat următoarea reuniune a "Conferinţei Permanente ..." pe un termen nelimitat".

Spre deosebire de relaţiile cu Republica Moldova, relaţiile de cooperare cu Federaţia Rusă sînt caracterizate în acest raport ca fiind "foarte dinamice, axate pe sporirea constantă a intensităţii contactelor, identificarea noilor mecanisme de cooperare".


"Principalele teme de discuţie la întîlnirile cu colegii ruşi au vizat dinamizarea activităţii "Conferinţei Permanente ..." în formatul "5+2", precum şi reducerea tensiunilor legate de instaurarea controlului vamal la punctul de control Kuciurgan-Pervomaisk", se spune în document.

În ceea ce priveşte Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe de la Tiraspol a întreprins "eforturi active pentru soluţionarea problemelor legate de interzicerea tranzitului pe teritoriul Ucrainei a mărfurilor alimentare din regiunea transnistreană, precum şi a problemelor care ţin de neacceptarea de către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova a documentului emis de organele competente din Transnistria".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?