X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dan Dungaciu: Chişinăul va ceda Transnistria în schimbul integrării europene

20 iun. 2013,, 10:22   Politică
5581 6
Foto : timpul.md
Eventuala recunoaştere a independenţei Transnistriei de către Moldova şi România are o legătură directă cu recunoaşterea provinciei Kosovo, de către Serbia, în schimbul unei poziţii mai confortabile în angrenajul euroatlantic. Declaraţia şocantă aparţine Directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu.

„Pentru ca aţi întrebat despre Transnistria şi Kosovo, oricît am încerca noi, cu toate sofisticăriile posibile, să arătam că nu există nicio legătura între ele, este evident că în momentul în care Kosovo va deveni independentă, iar Serbia va dobîndi un statut mai apropiat în parcursul euro-atlantic decît are in acest moment, tocmai ca urmare a recunoaşterii cedării Kosovo, atunci sigur se va pune următoarea întrebare: Dacă sîrbii au renunţat la o provincie pe care oricum nu o controlau pentru a obţine ceva mai bun în schimb, de ce n-ar face-o şi R. Moldova?", susţine Dan Dungaciu, într-un interviu acordat portalului ziare.com.

"Senzaţia mea este că în momentul în care se va recunoaşte Kosovo, cu sau fără voia României (în paranteză fie spus România va recunoaşte Kosovo, n-are încotro, tot jocul ei pragmatic nu a adus niciun rezultat, pentru că România s-a încăpăţînat să aibă o poziţie diferită fără să cîştige dividende din asta nici măcar din partea Belgradului), întrebarea care s-a pus, "cedarea de teritorii pe care nu le controlezi în schimbul dobîndirii a ceva mai bun?", se va pune şi la Chişinău", consideră analistul citat.

„Care ar trebui să fie poziţia României? În primul rînd faţă de Transnistria trebuie să vorbim mai întîi despre poziţia Chişinăului şi in acest moment nu o putem descifra cu foarte multă claritate. Pe de o parte, Chişinăul nu mai ridică problema retragerii trupelor ruseşti din Transnistria. Pe de altă parte, cînd Şevciuc a venit la Chişinău, premierul Filat a scos toată simbolistica R.Moldova pentru ca Şevciuc să nu se simtă deranjat. Deci în acest moment poziţia Chişinăului faţă de soluţionarea chestiunii este neclară. Iar România trebuie să aştepte reactia R.Moldova faţă de ce îi face Federaţia Rusă şi după aceea să se exprime, dacă doreşte", mai spune Dungaciu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?