X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

PROMO-LEX despre rezultatele CEC din 2016

4 aug. 2017,, 08:52   Societate
2320 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a îndeplinit circa 60% din activităţile planificate pentru anul 2016, - consideră experţii Asociaţiei Promo-LEX.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul mesei rotunde expertul Igor Bucătaru a menţionat că Promo-LEX a identificat 37 acţiuni pe care CEC şi-a propus să le execute în anul 2016.

Potrivit lui, analiza Planului strategic al CEC arată că, instituţia a reuşit să execute integral 62,2% din totalul activităţilor planificate şi a executat parţial - 16,2% din totalul activităţilor planificate. În cazul a 8,1% din activităţi - acestea au avut indicate măsuri de executare nesemnificative, iar 13,5% din acţiuni nu au fost executate.

La capitolul restanţe ale CEC în 2016, experţii au vorbit despre activităţile care urmau să asigure perfecţionarea cadrului legal electoral, inclusiv, referitor la organizarea alegerilor peste hotare, motivarea şi recompensarea funcţionarilor electorali, controlul financiar al activităţii partidelor politice; modificarea statelor de personal ale instituţiei, creşterea transparenţei decizionale şi credibilităţii organelor electorale.

Activitatea CEC a fost criticată şi de către partidele de opoziţie.

Reprezentantul Partidului Acşiune şi Solidaritate (PAS) Sergiu Litvenco a menţionat că "examinînd subiectul cu privire la finanţarea partidelor, CEC acţionează într-un mod special: dacă partidele de opoziţie şi cele extraparlamentare sînt verificate rapid şi conform tuturor regulilor, atunci sursele de finanţare a altora rămîn a fi necunoscute".

"CEC activează în intresele anumitor partide, ci nu a statului. Această instituţie nu poate fi numită nicidecum independentă", a spus el.

Vicepreşedintele "Partidului Nostru", Ilian Caşu a amintit "cum în anul 2014, înainte de alegerile parlamentare din cursa electorală a fost exclus Partidul "Patria", pe listele căruia figura şi Renato Usatîi".

"A fost o catastrofă pentru toată democraţia moldovenească. Pentru ca acest lucru să nu să se repete la viitoarele alegeri din 2018, CEC trebuie să stabilească relaţii strînse cu observatorii străini", a spus el.

Preşedintele CEC Alina Rusu a spus că "anul 2016 a fost unul extrem de intens pentru Comisie".

"Componenţa nouă a CEC şi-a început activitatea abia în iunie. Aceasta a fost nevoită să se adapteze noilor condiţii la alegerile prezidenţiale directe şi să efectueze o funcţie nouă - de control a surselor de finanţare a partidelor", a spus ea, dezminţind opinia cu privire la faptul că CEC activează în interesele anumitor partide.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?