Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Comisia Europeană: a scăzut riscul afectării de sancțiunile americane împotriva Rusiei

3 aug. 2017,, 18:26   Externe
1927 0

Comisia Europeană (CE) estimează că a scăzut riscul ca noile sancțiuni americane împotriva Rusiei să dăuneze intereselor Uniunii Europene.

Întrucît versiunea finală a legii cu aceste măsuri, promulgată miercuri de președintele american Donald Trump, limitează proiectele ce ar putea avea de suferit, a declarat joi o purtătoare de cuvînt a executivului comunitar, informează agenția EFE.

"A crescut mult pragul de la care proiectele energetice cu participație rusă pot fi sancționate, ceea ce înseamnă că mai puține proiecte ar putea fi afectate", a afirmat purtătoarea de cuvînt Mina Andreeva în conferința zilnică de presă a CE.

Ea a spus mai departe că executivul comunitar consideră că "acesta este un semnal bun", dar a subliniat că impactul real al sancțiunilor "va depinde de implementarea de la caz la caz", motiv pentru care Bruxelles-ul "va rămîne vigilent" pentru a putea să ia măsuri dacă va fi necesar.

Mina Andreeva a subliniat că "există un angajament clar" din partea Washingtonului de a se consulta cu aliații atunci cînd impune sancțiuni, fapt care va permite UE să evalueze de la caz la caz dacă acestea afectează proiecte europene sau care sînt realizate cu participație europeană și dacă este afectată diversificarea surselor de aprovizionare cu energie a UE. "Ne putem exprima clar preocupările. Dacă acestea nu sînt avute în vedere, atunci putem examina ce măsuri putem lua ca răspuns", a indicat purtătoarea de cuvînt a CE.


Președintele american Donald Trump a promulgat miercuri legea adoptată de Congres care instituie noi sancțiuni nu doar împotriva Rusiei, ci și Iranului și Coreii de Nord. În cazul Rusiei sancțiunile vizează în special sectorul energetic, astfel că aceste măsuri au fost dezaprobate de Uniunea Europeană, care se teme că ele pot afecta aprovizionarea cu gaze rusești și interesele unor companii europene care au legături de afaceri cu Rusia.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat tot miercuri că Uniunea Europeană este gata să riposteze în cîteva zile dacă interesele sale economice sînt afectate de noile sancțiuni americane împotriva Rusiei. Totuși, Juncker și-a exprimat satisfacția față de faptul că sancțiunile au fost atenuate față de varianta avansată inițial.

Legea promulgată de Trump prevede sancțiuni pentru orice companie care participă la dezvoltarea, întreținerea, modernizarea sau repararea infrastructurilor ruse folosite pentru exportul de petrol și gaze, astfel că ar putea fi afectate interesele unor companii europene, cum sînt cele implicate în construcția gazoductului Nord Stream II, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?