Buretele de veselă este periculos pentru viaţă

Buretele de veselă este periculos pentru viaţă

Conform unei recente investigaţii, buretele de spălat veselă conține un număr incredibil de germeni, inclusiv „rude” apropiate ale acelor bacterii, care provoacă pneumonie si meningita.

 

Astfel, specialiştii, examinînd  atent bureţii folosiţi la microscop, au descoperit că la un centimetru cub revin 5x10^10 bacterii. Aceasta este aproximativ de şapte ori mai mult decît numărul de oameni, care locuiesc pe Pămînt. Spre exemplu, specialiştii au constatat că unul din germenii de pe buretele de bucătărie este Moraxella osloensis, care provoacă infecţii persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Acelaşi „oaspete” este, mai curînd, vinovat de mirosul neplăcut al buretelui. Cercetătorii au făcut această descoperire cu ajutorul secvențierii ADN a microbilor din 14 bureţi de bucătărie folosiţi.

Este notabil că fierberea sau încălzirea articolului în cuptorul cu microunde nu ajută la debarasarea de microbi. Savanţii au ajuns la o concluzie destul de neobişnuită: cu cît mai frecvent omul întreprinde măsuri de a dezinfecta buretele, pe acesta rămîne un procent mai mare de bacterii (în comparaţie cu  articolele, care niciodată n-au fost curăţate). Totodată, în acest caz este vorba despre bacteriile înrudite cu cele patogene, care pot dăuna serios sănătăţii omului.

Specialiştii presupun că, posibil, cauza acestui fenomen este că bacteriile în cauză sînt mai  rezistente la această spălare şi recolonizează rapid sectoarele, care anterior erau ocupate de confraţii lor mai puţin tenace. Cercetătorii spun că ceva similar se produce în intestinul nostru după tratamentul cu antibiotice.

Sfatul final al specialiştilor este foarte simplu: trebuie înlocuit buretele aproximativ o dată pe săptămînă.

Rezultatele cercetărilor au fost expuse în publicaţia ştiinţifică Scientific Reports.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load