X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

SUA: Donald Trump vrea să reformeze sistemul imigrației legale

3 aug. 2017,, 22:00   Externe
2410 0

Președintele american Donald Trump și-a exprimat miercuri sprijinul față de o reformă a sistemului imigrației legale în SUA, destinată să scadă drastic numărul de imigranți slab calificați și să facă astfel încît atribuirea de permise de rezidență să se bazeze pe merit, relatează AFP.

Propunerea de lege, elaborată de către senatorii republicani Tom Cotton și David Perdue, are drept scop să le acorde prioritate persoanelor care vorbesc limba engleză și să plafoneze la 50.000 pe an numărul de refugiați care obțin drept de rezidență în SUA.

''Această lege va reprezenta cea mai importantă reformă a sistemului nostru în materie de migrație din ultima jumătate de secol'', a comentat Trump la Casa Albă, adresîndu-le mulțumiri celor doi senatori, prezenți alături de el, pentru că au elaborat un proiect de lege ''istoric și crucial''.

Textul are puține șanse să fie adoptat de Congres. El a fost imediat respins de către influentul senator de Carolina de Sud Lindsey Graham, care spune că este în favoarea unui sistem bazat pe merit, dar consideră că proiectul prezentat de Casa Albă ar avea ''un impact devastator'' asupra economiei statului său.

Acest anunț oferă totuși Casei Albe o ocazie de a le arăta susținătorilor miliardarului ajuns președinte că încearcă să-și respecte principalele promisiuni din campania electorală.


Legea, denumită 'Reforming American Immigration for Strong Employment' (RAISE, Reforma imigrației americane pentru o ocupare puternică a forței de muncă), ''va schimba modul în care SUA acordă 'cărți verzi' unor cetățeni din alte țări'', a afirmat Trump, referindu-se la permisul de rezident permanent ''Green Card''.

Atribuirea acestui document, foarte rîvnit, va fi stabilită printr-un sistem de notare, care ''îi va avantaja pe imigranții care vorbesc limba engleză, pot să se întrețină financiar singuri și pe cei din familia lor, și care au competențe ce vor contribui la economia noastră'', a mai spus republicanul.

Potrivit Casei Albe, ''doar un imigrant din 15 vine în SUA pe baza calificărilor sale''.''În medie, un milion de imigranți sînt autorizați să se instaleze legal în SUA în fiecare an și majoritatea dintre ei sînt muncitori mai puțin sau deloc calificați. Acest aflux înseamnă o creștere egală cu populația din San Francisco în fiecare an'', a precizat executivul american.

Senatorii au indicat că obiectivul este de a reduce acest număr cu circa jumătate odată cu introducerea noului sistem, inspirat din cele în vigoare în Canada și Australia.

În opinia președintelui american, legislația actuală ''a pus presiune pe muncitorii și contribuabilii americani și pe resursele comunității''. ''Ea a fost injustă pentru populația noastră, pentru cetățenii noștri, pentru muncitorii noștri'', a mai spus Trump, dînd asigurări că reforma avută în vedere va proteja ''familiile americane aflate în dificultate''.

Detractorii unei astfel de reforme sînt însă de părere că această evoluție legislativă se va traduce de fapt printr-o scădere a salariilor din cauza reducerii numărului de imigranți creatori de locuri de muncă.

Academia Națională de Științe a ajuns la concluzia, după ce a studiat statisticile din ultimele două decenii, că impactul imigrației asupra salariilor muncitorilor nativi din SUA a fost ''foarte slab''. În schimb, potrivit Academiei, ''imigrația a avut un impact global pozitiv asupra creșterii economice pe termen lung în SUA'', chiar dacă prima generație de imigranți a reprezentat mai degrabă o povară pentru resursele națiunii.

AFP notează că mesajul prezidențial le va încălzi probabil inimile muncitorilor albi puțin calificați — baza electorală a lui Trump—, ale căror salarii au stagnat și care cred că dominația lor culturală se erodează.

În martie, în primul său discurs de politică generală în fața celor două camere ale Congresului întrunite în sesiune comună, Trump a trasat contururile unei reforme a sistemului de imigrație în SUA, ce constă în a acorda prioritate imigranților cel mai bine calificați și a da dovadă de fermitate față de imigranții clandestini.

Trump a făcut din lupta împotriva imigrației ilegale provenite din America Latină o prioritate a programului său, în special cu proiectul său de ridicare a unui zid la granița cu Mexicul, pentru a combate violența bandelor infracționale hispanice. Dar acest proiect de limitare a imigrației legale are puține șanse de a beneficia de o susținere vastă din partea șefilor de companii și chiar în cadrul Partidului Republican.

Senatorul Tom Cotton a prezentat prima dată propunerea sa de lege în februarie în Senat, unde ea a rămas de atunci uitată în sertare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?