Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Transnistrenii desfășoară aplicații militare de „forțare” a rîului Nistru

3 aug. 2017,, 12:12   Societate
10992 13

În regiunea separatistă din stînga Nistrului, la est de localitatea Ternovca, au loc pregătiri intense pentru desfășurarea unor ample aplicații militare de „forțare” a rîului Nistru de către Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) și armata transnistreană. Potrivit surselor DESCHIDE.MD, aplicațiile vor începe la data de 5 august 2017.

Aceleași surse ne-au informat că la est de localitatea Ternovca se desfășoară lucrări de amenajare a teritoriului și sînt instalate mai multe corturi. Tot acolo a fost observată o barcă cu inscripția „Rossia” și un autocamion de tip „Kamaz”, cu numere de înmatriculare ale Federației Ruse.

Efectivul concentrat la Nistru nu are semne distinctive, ceea ce face imposibilă stabilirea apartenenței militarilor la o forță sau alta.

O altă dovadă de pregătire pentru exerciții militare este tehnica indispensabilă organizării unor asemenea exerciții, care a fost adusă pe „plaja soldățească”.

DESCHIDE.MD, a scris încă săptămînile trecute că trupele ruse din regiunea transnistreană se pregătesc să exerseze forțarea Nistrului. Primii indici de organizare a unor aplicații au fost observați încă în ziua de 31 iulie, cînd pe malul rîului Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca, s-a stabilit prezenţa tehnicii blindate de tip ”MTLB” și a unui grup de militari cu apartenență neidentificată.


Avînd în vedere aceste circumstanțe, Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) şi-a la 1 august 2017 îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare ce prevăd „forţarea” rîului Nistru şi care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Tehnica se află în acelaşi loc unde, anul trecut, trupele militare ruse şi transnistrene au desfăşurat aplicaţii. Atunci, blindatele GOTR și ale transnistrenilor au mai desfășurat exerciții pe Nistru, "trecînd" rîul pentru a bloca și a lichida niște presupuși „teroriști”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?