X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Lansare reușită pentru doi sateliți de monitorizare a Terrei

2 aug. 2017,, 23:30   Externe
2303 0

O rachetă din gama lansatoarelor europene Vega a plasat cu succes pe orbită doi sateliți de monitorizare a Terrei, dintre care unul este dedicat efectelor pe care le au modificările climatice asupra vegetației, în noaptea de marți spre miercuri, după o decolare reușită de la Centrul spațial Kourou din Guyana franceză, informează AFP.

Lansatorul Vega a plasat pe orbită cei doi sateliți în scopuri civile și militare, care sînt operați de companii din Italia, Franța și Israel, a anunțat într-un comunicat Arianespace, compania care a realizat această lansare.

Cel mai ușor din gama lansatoarelor europene, Vega a decolat la ora 01.36 GMT de la Centrul spațial Kourou din Guyana franceză.

Cei doi sateliți se numesc OPSTAT-3000 și Venus.

Venus (Vegetation and Environment monitoring on a New Micro Satellite) este primul satelit de observare a vegetației dedicat modificărilor climatice. El este administrat în comun de Centrul Național de Studii Spațiale (CNES) din Franța și Agenția spațială italiană.


Timp de doi ani și jumătate, acest microsatelit — plasat pe o orbită heliosincronă — va fotografia la fiecare 10 zile diverse situri selecționate din lumea întreagă cu scopul de a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine evoluția vegetației, cea a stocurilor de carbon și impactul avut de modificările climatice asupra ecosistemelor naturale și a agriculturii.

Al doilea obiectiv al satelitului Venus va consta în studierea timp de un an a unui sistem israelian de propulsie electrică.

OPTSAT-3000, ce are la sol o greutate de 368 de kilograme, a fost creat în cadrul unui program de monitorizare a Terrei dezvoltat de Ministerul Apărării din Italia.

Acest satelit, ce are o durată de viață de șapte ani, va avea capacitatea de a realiza imagini de înaltă rezoluție cu orice punct de pe Glob.

"Odată cu a 10-a lansare Vega din anul 2017, al 10-lea succes consecutiv al acestui lansator ușor de la introducerea sa în programului Centrului spațial guyanez, Arianespace se mîndrește cu faptul că a putut să includă într-o singură misiune două programe majore de monitorizare a Terrei", a declarat într-un comunicat Stephane Israel, președintele executiv al companiei Arianespace.

De la începutul anului, opt lansatoare au fost trimise pe orbită de la Centrul spațial din Guyana franceză.

Aceasta a fost a 291-a misiune efectuată de compania Arianespace de la centrul din Kourou.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?