X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

“Undă verde” pentru construcția hipermarketului „Kaufland” la Ciocana

2 aug. 2017,, 12:50   Capitala
7598 1

Planul urbanistic zonal al sectorului Ciocana a fost aprobat la ședința Consiliului municipal Chișinău (CMC).

Documentul prevede autorizarea trecerii în proprietate privată a terenului situat pe strada Mircea cel Bătrîn, pe care se prevede construcția unui centru comercial, cu hipermarketul „Kaufland”. Fracțiunea Partidului Comuniștilor și celor fără de partid a susținut acest proiect de hotărîre. Totodată, liderul acesteia, Vasili Chirtoca, a lansat un apel, îndemnînd la protecția intereselor producătorilor autohtoni, relatează NOI.md.

În apelul său adresat colegilor din CMC, Vasili Chirtoca și-a exprimat îngrijorările legate de apariția unui nou jucător pe piața de retail. „Pe piața noastră intenționează să iasă o companie mare și respectată din Germania. Cînd astfel de companii devin jucători pe piața unei țări noi, ele pot ajuta economia locală ori crea piedici pentru dezvoltare. În astfel de cazuri companiile, de obicei, declară că ele respectă interesele și drepturile consumatorilor. Cetățenii sînt atrași de prețurile joase oferite de companiile care nu întotdeauna țin cont de calitatea produselor și prezența producătorilor autohtoni pe rafturile sale”, a declarat alesul local.

El a solicitat să se apere interesele producătorilor autohtoni. „Eu propun să îndemnăm această companie să introducă o marjă pentru mărfurile producătorilor autohtoni, ceea ce le va permite să concureze cu furnizorii străini. În România există o astfel de practică, potrivit căreia producătorilor autohtoni li se oferă o marjă de două ori mai mare decît, să admitem, importatorilor din Germania. Nu este vorba despre impunerea unor condiții, ci doar despre protecția intereselor producătorilor autohtoni. Nu pot să spun cît de oportună sau inoportună este apariția noii rețele cu amănuntul. Dar, odată ce ei vin, ei urmează să acorde prioritate producătorilor autohtoni”, a rezumat Vasili Chirtoca.


Președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid a mai declarat că în Moldova este salutată apariția noilor jucători pe piața de retail care, potrivit lui, ar trebui să fie interesați în dezvoltarea economiei locale. Cu această poziție nu au fost de acord reprezentanții fracțiunii „Partidul Nostru” și activistul civic Vitalie Voznoi. Ultimul a reamintit despre schemele de corupție la alocarea terenului pe care se prevede să se construiască hipermarketul „Kaufland”. Compania în cauză nu este implicată în ele, deoarece hotărîrile în acest sens au fost adoptate de autoritățile municipale. Potrivit demnitarului, pînă la tragerea la răspundere a funcționarilor care au comis încălcarea legislației, construcția hipermarketului pe bulevardul Mircea cel Bătrîn urmează să fie înghețată.

După discuții îndelungate și propuneri privind introducerea modificărilor, proiectul de hotărîre privind aprobarea Planului urbanistic zonal al sectorului Ciocana a fost scos la vot. Pentru au votat 31 de consilieri municipali din partea Partidului Socialiștilor, Partidului Comuniștilor și celor fără de partid, Partidului Popular European, PLDM, Partidului Democrat și Partidului Liberal. Împotriva acestei inițiative au votat doar reprezentanții „Partidului Nostru”. Ulterior au fost supuse votului modificările propuse de Vasili Chirtoca în vederea protecției producătorilor autohtoni, însă acestea nu au acumulat numărul necesar de voturi.

Reamintim că Dorin Chirtoacă, suspendat din funcția de primar general pînă la încheierea procesului de judecată, a anunțat despre apariția la Chișinău a rețelei germane de comerț cu amănuntul „Kaufland” în septembrie 2015, declarînd despre inițierea activității primului magazin la începutul anului 2016. De atunci termenul de edificare a acestora a fost amînat de cîteva ori. În toamna anului 2016 a fost publicat planul de construcție a primului hipermarket „Kaufland” pe bulevardul Mircea cel Bătrîn.

Potrivit documentației de proiect, pe două terenuri cu suprafața totală de 1,09 ha se prevede construirea unui centru comercial cu parcări, inclusiv subterane. Prima tranșă este pentru magazinul „Kaufland” cu parcare în parter. Beneficiarul proiectului este compania „Ani Roada Gliei” SRL, executorul – „Marhitrav-ATM” SRL. Proiectanții au declarat că hipermarketul, conform prevederilor, urmează să fie dat în folosință la 1 noiembrie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?