Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Autoritățile rămîn în urmă cu implementarea Acordului de asociere

2 aug. 2017,, 12:12   Politică
2546 1

Guvernul a realizat în proporție de 60 la sută Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere, în semestrul I al anului curent, comunică NOI.md.

Datele se regăsesc într-un raport de monitorizare prezentat de Ministerul de Externe.

Astfel, din totalul de 191 de acţiuni prevăzute în plan, au fost realizate 113 şi nerealizate 78. O acţiune este considerată realizată doar în cazul publicării actului normativ în Monitorul oficial. Totodată, se constată că au fost realizate cu depăşirea termenului scadent alte 17 acţiuni. Luarea în calcul a acţiunilor realizate cu depăşirea termenului ridică rata de realizare a măsurilor prevăzute pentru primele 6 luni ale anului curent la 68%.

Cel mai scăzut grad de realizare a acțiunilor planificate (20 la sută) s-a dovedit a fi în sectorul justiției, libertății și securității. Potrivit raportului, o serie de restanțe s-au acumulat în domeniul asigurării supremației legii. Este vorba despre modificările la Constituție privind sistemul judecătoresc, care vizează termenul iniţial de numire a judecătorilor, selectarea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, rolul şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deși proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în prima lectură, ulterior a fost declarat nul, deoarece a expirat termenul de 1 an rezervat pentru adoptarea acestuia.

Totodată, au rămas neadoptate modificările la cadrul legal pentru consolidarea capacităților funcționale ale CSM și Inspecției Judiciare; aducerea legislației referitoare la răspunderea disciplinară a judecătorilor în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția. Proiectul se află în proces de elaborare de către Ministerul Justiției.


Autoritățile mai înregistrează restanțe în domeniul cooperării economice, serviciilor financiare, în sectorul energetic, al protecției consumatorilor, agricultură și dezvoltarea rurală etc.

Cea mai înaltă rată de implementare a reformelor se atestă în domeniul comerțului, acțiunile prevăzute pentru primul semestru al acestui an fiind realizate în proporție de circa 81 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?