Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cele mai transparente primării din Moldova

1 aug. 2017,, 14:20   Politică
3143 0

Cele mai transparente autorităţi publice locale sînt municipiul Bălţi, Cahul şi Cimişlia, iar Chişinăul ocupă locul cinci, după Călăraşi. Este constatarea experţilor Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul".


Raportul "Transparenţa în guvernarea locală: între progres şi involuţie", efectuat de IDIS "Viitorul", a monitorizat activitatea administraţiei publice locale din 60 de unităţi administrativ-teritoriale din Republica Moldova, 40 de oraşe şi 20 cele mai mari sate şi comune.

Localităţile au fost evaluate şi clasate după cîteva criterii de transparenţă: accesul la informaţie, participarea la procesul decizional, bugetarea locală, organizarea şi desfăşurarea achiziţiilor publice, administrarea proprietăţii publice, etica profesională şi conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale, investiţiile.

Potrivit raportului de monitorizare, 29 de autorităţi publice locale din cele 60 analizate nu au elaborat, aprobat şi adus la cunoştinţă regulile interne de informare, consultare şi participare la procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor.

În ceea ce priveşte achiziţiile publice, doar 23 de autorităţi publice locale au adus, parţial, la cunoştinţa publicului anunţurile de participare la achiziţii publice, iar 49 nu fac publice anunţurile privind desfăşurarea licitaţiilor de vînzare/locaţiune/arendă a bunurilor proprietate publică locală. Doar autorităţile publice locale din Chişinău, Bălţi şi Orhei au raportat în mod public deciziile.

"Iar autorităţile din Hînceşti, Briceni, Congaz, Talmaza, Peresecina, Baurci şi Otaci au obţinut o medie absolut nesatisfăcătoare. Ultimele patru au obţinut zero puncte, adică nu corespund criteriilor analizate", consideră experţii.

Directorul executiv IDIS "Viitorul", Igor Munteanu, a menţionat că "Republica Moldova se află într-o etapă în care Guvernul nu poate să rezolve toate problemele naţionale, dacă nu există şi iniţiativa autorităţilor locale şi dacă, dincolo de legile adoptate de Parlament, nu există inspiraţie locală pentru sustenabilitatea dezvoltării locale pe plan regional".

Directorul INEKO, Peter Golias, a relatat că "nivelul transparenţei a crescut în multe localităţi din R. Moldova, în comparaţie cu clasamentul din anul trecut. Multe autorităţi locale s-au inspirat şi au găsit motivaţia de a deveni mai deschise faţă de public şi de a nu lăsa spaţiu pentru corupţie".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?