Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Trump a semnat legea care înăsprește sancțiunile împotriva Rusiei

1 aug. 2017,, 12:30   Externe
2396 1

Președintele american Donald Trump a semnat legea care impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat vicepreședintele SUA Mike Pence, potrivit agențiilor internationale.

„Președintele Trump a semnat documentul cu privire la introducerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Noi ne dorim anularea lor, dar acest lucru este posibil doar cu respectarea angajamentelor asumate de Rusia. Cu toate acestea, pașii diplomatice recenți ai Rusiei ne spun despre altceva“, a declarat Pence, aflat într-o vizită la Tbilisi, capitala Georgiei.

Potrivit lui Pence, legea privind sancțiunile împotriva Rusiei permit președintelui și Departamentului de Stat al Statelor Unite să pună în aplicare o politică mai flexibilă.

„Semnarea de catre Congres și președinte a proiectul de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei înseamnă că sîntem o singură voce. Președintele Trump a declarat la Varșovia că Rusia din nou sprijină statele teroriste Iran și Coreea de Nord“, a mai spus Pence.

Proiectul de lege intitulat „Legea cu privire la combaterea prin sancțiuni a inamicilor Americii“ (H.R.3364) a fost introdus în Camera Reprezentanților la 24 iulie și trimis spre semnare președintelui SUA la 28 iulie.


În afară de Rusia, documentul înăsprește sancțiunile împotriva Iranului și Coreei de Nord. Cu toate acestea, legea vizează în principal Moscova. Acest lucru este demonstrat de faptul că din totalul de 184 de pagini ai textului legii, Rusiei îi sînt alocate aproape 100 de pagini, în timp ce Coreei de Nord – doar 40, și Iranului – 25.

Proiectul de lege prevede o largire semnificativă a sancțiunilor împotriva sectorului energetic din Rusia, sectorului bancar și companiilor de stat. Printre prevederile ei figurează înăsprirea restricțiilor privind transferul de tehnologie din SUA pentru industria petrolului. Măsurile afecteaza toate proiectele în care companiile rusești dețin peste 33%.

Este de așteptat ca președintele american să poată impune sancțiuni persoanelor care intenționează să investească în construcția conductelor de export din Rusia mai mult de cinci milioane de dolari pe an sau un milion de dolari printr-un singur transfer, sau vor furniza servicii, tehnologii și asistență.

De asemenea, documentul propune reducerea termenului maxim de creditare a băncilor rusești aflate sub sancțiuni, pînă la 14 zile, iar companiile de petrol și gaze – pînă la 30 de zile.

Se mai prevede restrîngerea tranzacțiilor cu participarea agențiilor militare și de informații rusești. Părțile participante la astfel de tranzacții vor restirctionate la emiterea de împrumuturi de la instituțiile financiare din SUA; obținerea de contracte guvernamentale; tranzacții valutare sau bancare, precum și tranzacții imobiliare. sîntimpuse sancțiuni și împotriva instituțiilor financiare rusești și angajaților acestora care interacționează cu președintele sirian Bashar al-Assad. Activele acestor persoane vor fi înghețate, iar intrarea în SUA interzisa.

Separat, documentul subliniază că SUA vor continua să se opună construcției conductei „Nord Stream – 2“ – din cauza „efectelor daunatoare asupra securității energetice a UE, dezvoltarii pieței de gaze din Europa Centrală și de Est și reformelor energetice din Ucraina“.

Proiectul de lege mai prevede că sancțiunile nu ar trebui să afecteze cooperarea dintre SUA și Rusia în domeniul spațial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?