X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Analist, despre condițiile în care Acordul de asociere poate fi revizuit

31 iul. 2017,, 10:40   Politică
4934 5

Suspendarea Acordului de asociere dintre Moldova și UE, ca măsură de răspuns la adoptarea sistemului mixt de vot în Moldova, ar fi o decizie disproporționată, consideră analistul politic Dionis Cenușă, citat de NOI.md.

Expertul susține că solicitarea Partidului Popular European și a Alianței Liberalilor și Democraților din Parlamentul European de a revedea Acordul de asociere, „poate deveni sursa unor calamități serioase pentru procesul de integrare europeană a Moldovei”. Potrivit lui, doar Consiliul de asociere este împuternicit să facă amendamente la Acord, dar numai pentru a actualiza sau ajusta cele peste 30 de anexe incluse în Acord.

„Intervențiile la textul principal al Acordului necesită proceduri complexe, negocieri suplimentare și un nou proces de ratificare de către guvernele naționale ale statelor UE. De aceea, dacă reevaluarea Acordului propusă de PPE-ALDE înseamnă revizuirea acestuia, atunci integrarea europeană a Moldovei va fi cel puțin paralizată, pînă cînd noul text va fi aprobat și ratificat”, a explicat Dionis Cenușă într-un editorial.

Analistul mai afirmă că în Acordul de asociere sînt prevăzute două situații concrete care pot duce la suspendarea Acordului. În primul caz anumite componente ale Acordului pot fi suspendate de către Moldova sau UE, ocolind componenta comercială, dacă în urma mecanismului de soluționare a disputelor părțile nu ajung la compromis. La o asemenea suspendare parțială vor fi selectate acele aspecte, care nu vor perturba funcționarea Acordului de asociere, a relatat el.

În cel de-al doilea caz, suspendarea este imediată și plenară și are loc cînd sînt încălcate ”elementele esențiale” ale Acordului de asociere. Acesta se referă la respectarea principiilor democratice, drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

„Această clauză reprezintă o adevărată «bombă atomică» pentru cadrul bilateral moldo-comunitar, la care UE poate oricînd apela în calitate de penalitate pentru violarea gravă a valorilor și principiilor europene. În pofida seriozității consecințelor negative ale votului mixt pentru buna funcționare a democrației pluripartite în Moldova, suspendarea Acordului în baza acestei clauze ar fi disproporționată și ar genera mai multe incertitudini decît ar oferi soluții”, a concluzionat Cenușă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?