Parcul Central din Ungheni s-a transformat într-un atelier în aer liber

Parcul Central din Ungheni s-a transformat într-un atelier în aer liber

Parcul Central din Ungheni s-a transformat pentru cîteva săptămîni într-un atelier în aer liber. 

13 sculptori din Moldova, Romînia și Rusia muncesc de dimineață pînă seara, pentru a crea o alee a statuilor. Proiectul a ajuns deja la a șasea ediție și-i face pe locuitori mai mîndri de orașul lor. 

Ion Zderciuc a participat la toate edițiile taberei de sculptură. El își amintește că, atunci cînd era copil, venea cu mama lui și sădea copaci în parcul din centrul orașului. Pe atunci nici nu se gîndea că, peste ani, va ajunge să pună umărul la o întreagă alee a statuilor. Totuşi, după ce a absolvit Academia de Artă din Sankt Petersburg, a revenit acasă și a transmis dragostea de sculptură studenților de la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă".

"Acum, lucrul merge în toi. Eu am încercat să realizez o lucrare care se numește 'Familia'. Aceasta reprezintă o familie, dar am și tentativa de a-i duce pe oameni cu gîndul la Familia Sfîntă", a spus sculptorul.

Prin praful de la piatra șlefuită poate fi văzută și o femeie, singura care face parte din echipă. Acum trei ani, Parascovia Popadonoi a emigrat în Irlanda împreună cu familia. Dar, vară de vară, se întoarce în orașul de baștină și sculptează.

"Nu există gen feminin sau gen masculin. Sculptorul este sculptor. Sigur că ar părea greu, dar astăzi avem atîtea mecanisme care fac lucrul mai ușor", a declarat Paraschiva Popadonoi, sculptor.

Locuitorii orașului Ungheni sînt fericiţi că, pînă la mijlocul lui august, se vor plimba printr-o alee de sculpturi:

"Am trecut prim parc și am văzut cum ei muncesc, stau într-un cort. Cred că este un lucru bun și frumos pentru copiii noștri, pentru orașul nostru".

"La noi în Ungheni este o tradiție frumoasă. Nu am mai văzut așa ceva în țară, nici chiar în Chișinău".

Întregul proiect costă 350 de mii de lei. 250 de mii au fost investiți de Fundația Comunitară din oraș, iar restul banilor au fost alocați de Primărie. În cadrul celorlalte cinci ediții ale taberei de sculptură au mai fost construite alte 50 de statui.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load