Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Cîți bani va obține Moldova pentru proiectul de conectare la sistemul energetic al României?

29 iul. 2017,, 16:30   Economie
3125 3

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prevede să o acorde Moldovei un credit în valoare de 80 de milioane de euro pentru cofinanțarea primei faze a proiectului de interconectare la sistemul energetic al României în valoare de 270 milioane de euro, relatează NOI.md.

Se preconizează că decizia pe marginea alocării Moldovei banilor de către Banca Europeană va fi adoptată la ședința Consiliului director al BERD la 29 noiembrie curent.

Se așteaptă că cealaltă finanțare pentru realizarea proiectului menționat în Moldova va fi alocată de către Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și Comisia Europeană în cadrul fondului investițional pentru vecinătate.

Creditul va fi oferit întreprinderii publice „Moldelectrica” care sută la sută aparține statului și este operatorul sistemului de transport al Moldovei.

În prima etapă a proiectului de interconectare a sistemelor energetice Moldova-România se preconizează să se instaleze stația de transformare „Back to back” la o subcentrală cu capacitatea de 400 de kWt de la Vulcanești pentru conectarea sistemului energetic al Moldovei la sistemul energetic al României, adică la Rețeaua Europeană a sistemelor de transport și a Operatorilor de energie electrică (ENTSO-E); să se construiască o linie de tensiune înaltă de transport cu capacitatea de 400 kWt între stațiile de la Vulcanești și Chișinău (finanțarea BM); să se extindă stațiile de la Chișinău și Vulcanești.


Potrivit BERD, Moldova importă 80 la sută din volumul total al energiei electrice consumate, de aceea proiectul de interconectare a sistemelor energetice ale Moldovei și României este orientat spre acordarea asistenței țării noastre în diversificarea surselor de livrare a energiei electrice, consolidarea rețelei interne de transport energie electrică, în special, pentru integrarea acesteia în rețeaua ENTSO-E pe un termen lung.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?