X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ecologiștii, în marș de solidaritate de-a lungul luncii a rîului Bîc (VIDEO, FOTO)

28 iul. 2017,, 18:50   Societate
5284 0

Soluționarea problemelor grave de mediu de-a lungul luncii inundabile a rîului Bîc este pe agenda activiștilor Fundației «EcoDava».

Împreună cu reprezentanții ONG-urilor prietenoase, activiștii Fundației de Dezvoltare a Mediului «EcoDava» au întreprins o expediție de-a lungul rîului Bîc, rezultatele căreia vor fi utilizate pentru a elabora măsurile pentru curățarea arterei acvatice. Despre rezultatele expediției membrii acesteia au povestit într-o conversație cu echipa portalului NOI.md.

Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava”, potrivit spuselor lui Oleg SCLIFOS, se ocupă îndeaproape de problema poluării rîului Bîc mai mulți ani la rînd. „În anul 2015 am inițiat un proiect, pentru a studia gradul de poluare a luncii inundabile a rîului Bîc și am început să elaborăm metodele de îmbunătățire a situației. În cadrul acestui proiect am planificat desfășurarea a cinci expediții ecologice, trei dintre care le-am întreprins. Am vizitat deja satele Temeleuți, Peticeni și Novaci din raionul Călărași, dar de data aceasta ne-am oprit la Călărași. Rezultatele tuturor expedițiilor noastre, ne propunem să le trimitem Agenţiei pentru Protecţia Mediului Călărași”, ne-a comunicat Oleg Sclifos.


Ecologiștii au vorbit despre obiectivele urmărite de organizatorii proiectului, conform rezultatelor expedițiilor. „Noi colectăm datele pentru elaborarea hărții ecologice cu indicarea focarelor cu cea mai poluare și principalelor cauze ale poluării luncii inundabile a rîului Bîc. Ne bucură faptul că mulți dintre activiștii ecologiști și sociali, precum și localnicii ni s-au alăturat cu entuziasm. Împreună putem realiza în curînd obiectivele și să oferim soluții eficiente pentru rezolvarea problemei poluării rîului Bîc. În plus, sîntem cointeresați de faptul ca tinerii să meargă la cursuri și treninguri de educație ecologică, pe care fundația noastră le organizează în mod regulat“, ne-a povestit șeful Fundației «EcoDava» în interviul pentru NOI.md. Interes sporit față de inițiativa ecologiștilor a manifestat conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Călărași, care intenționează să le ofere tot sprijinul posibil pentru prevenirea unei catastrofe ecologice.

„Salutăm inițiativa ecologiștilor de curățare a luncii inundabile a rîului Bîc de deșeuri, precum și elaborarea măsurilor, de care vom lua notă. În raionul Călărași, din păcate, există un număr destul de mare de cetățeni care sînt nepăsători față de unica noastră arteră acvatică, aruncînd de-a lungul malurilor deșeuri menajere. Situația este agravată atunci cînd cad ploi abundente și tot ceea ce se află pe plajă se pomenește în rîu. Vom oferi orice ajutor tuturor acelora care sînt interesați de îmbunătățirea situației ecologice de-a lungul luncii inundabile a rîului Bîc“, a declarat pentru NOI.md conducătorul Inspectoratului Ecologic al raionului Călărași Veniamin Ghilan.

De precizat faptul că la expediția ecologică de-a lungul luncii inundabile a rîului Bîc au participat circa 20 de reprezentanți ai Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava”, ai Federației de Lupte Naționale „Voievod“, ai Centrului pentru Cooperarea Tinerilor și ai Asociației «YMCA Moldova». Acest proiect nu este nici pe departe primul din „palmaresul“ Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava”. Astfel, activiștii călătoresc în mod regulat în zonele cele mai problematice de-a lungul luncii inundabile a rîului Bîc, colectînd deșeurile menajere de acolo și transportîndu-le în locuri permise de depozitare. În cadrul campaniei din luna martie, membrii acesteia au strîns circa de 40 de saci plini cu gunoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?