Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Un nou scandal de corupție, în curînd la Chișinău

26 iul. 2017,, 17:00   Capitala
6689 2

Raportul privind lucrările de reparații de pe străzile centrale ale Chișinăului a fost audiat în cadrul ședinței Consiliului Municipal, în spatele ușilor închise.

Conținutul raportului poate duce la desfășurarea unui scandal de corupție major, care presupune încălcarea legii la organizarea licitației pentru efectuarea lucrărilor de reparații a unei serii de străzi centrale din Chișinău. Potențiali figuranți ai unui caz penal, potrivit părerii unei serii de aleși locali, pot deveni încă o dată primarul Dorin Chirtoacă și colegii săi din Partidul Liberal, comunică NOI.md.

Detaliile de la ședința Consiliului Municipal, ce a avut loc cu ușile închise, vor fi făcute publice ulterior. La momentul de față, potrivit comunicatelor președintele Partidului Socialiștilor Ion Ceban este dezbătută presupunerea precum că companiei «Delta ACM», care a cîștigat licitația pentru efectuarea lucrărilor de reparații pe mai multe străzi din centrul Chișinăului, i-au fost create condiții avantajoase, prioritare din partea conducerii Primăriei. În cazul în care va avea loc o investigație privind legalitatea tenderului, în conformitate cu ipotezele unor aleși locali, poate fi dovedită prin valorificarea influenței, schemelor de corupție, prin acordarea dreptului de a efectua lucrări de reparații și lipsa concurenței la organizarea licitației.


Datele raportului întocmit de Consiliul Concurenței, pot deveni bază a unui nou scandal de corupție, ca rezonanță fiind similar cu cazul „parcărilor cu plată“, figuranți ai căruia au devenit deodată cîțiva membri ai aparatului de conducere al Primăriei Chișinău. S-ar putea să fie stabilit că Compania «Delta ACM» este partea culpabilă, care a cîștigat licitațiile pentru efectuarea lucrărilor de reparații, nu numai pe bulevardul Ștefan Cel Mare, dar, de asemenea, pe străzile Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri. Consilierii municipali, potrivit spuselor reprezentantului Fracțiunii Socialiste, au trimis sesizări la Procuratura Generală și Centrul Național pentru Combaterea Corupției pentru a lua act de datele raportului și pentru ca să inițieze investigația faptelor menționate, care încălcă legislația.

Vă reamintim că lucrările de reparații pe mai multe străzi centrale din Chișinău au început cu puterile companiei «Delta ACM» în anul 2015, în cadrul proiectului de îmbunătățire a infrastructurii rutiere urbane, inițiată de Primărie cu sprijinul companiei de proiect «EGIS International». Pentru realizarea proiectului autoritățile municipale au primit un împrumut de la BERD în valoare de 22 de milioane de euro. Proiectul prevede restaurarea bulevardului Ștefan cel Mare, a străzilor Vasile Alecsandri, Constantin Negruzzi, lucrările de reparații pe acestea din urmă fiind deja parțial finalizate, precum și a străzilor Tighina, 31 august și Alexandru cel Bun.

Anterior, o mare rezonanță în societate a avut semnarea de către Primărie a contractului cu Compania Austro-ungară «EME Parkleitsystem GmbH» privind construcția și întreținerea parcărilor auto cu plată din Chișinău. Procuratura Anticorupție le-a înaintat unei serii de reprezentanți ai aparatului de conducere al Primăriei învinuiri de a semnare a contractului, care nu a fost coordonat cu Consiliul Municipal și care potrivit mai multor parametri încalcă normele legislației.

În luna mai pe acest caz au fost reținuți primarul general, Dorin Chirtoacă și secretarul Consiliului Municipal, Valeriu Didencu, iar cu o lună mai devreme - viceprimarul Nistor Grozavu, fostul șef al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețki, proprietarul holdingului «Elita-5», Alexandr Pincevski și o serie de angajați ai companiei «PLS Parcare», special create pentru realizarea proiectului de amenajare și deservire a parcărilor cu plată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?