Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Centrala de la Cuciurgan a redus volumul de producere a energiei electrice

26 iul. 2017,, 17:10   Economie
4118 0

Una dintre cele mai mari întreprinderi transnistrene – CERS Moldovenească – a produs în primul semestru al anului curent 1,44 miliarde kW/h de energie electrică, cifră cu aproape o treime mai mică decît cea din perioada similară a anului 2016.

Astfel, s-a redus şi coeficientul de folosire a capacităţilor stabilite – de la 18,9% la 13,16%.

Surse din cadrul administraţiei Centralei de la Cuciurgan au relatat că acest lucru ţine de "scăderea cererii la energie electrică din partea consumatorilor".

Producţia de energie termică, de asemenea, s-a redus, însă cu 2%, pînă la 78,8 mii gigacalorii, "din cauza micşorării sarcinii termice a necesităţilor economice ale centralei".

Ca şi în anul 2016, baza combustibilului centralei a constituit-o gazul – 99,9%, în timp ce cota de folosire a păcurii a constituit 0,1%, iar a cărbunelui – 0%.

Directorul general al Centralei, Alexei Şirma, a menționat că un eveniment important în activitatea CERS Moldovenească este popularea limanului Cuciurgan cu circa 10 milioane de larve şi puieţi de biban, plătică, babuşcă, carp, cosaş, lin, novac.

Obiectivul principal al acţiunii ecologice este diminuarea impactului centralei electrice asupra mediului, restabilirea populaţiei de peşti şi păstrarea echilibrului ecologic în limanul Cuciurgan.

CERS Moldovenească este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est, care activează din anul 1964. Întreprinderea dispune de 12 blocuri energetice cu o capacitate totală de 2520 MW, dintre care funcţionează doar trei-patru. În perioada sovietică, Centrala asigura cu energie electrică întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, precum şi efectua exporturi în Balcani. Proprietarul centralei este compania rusă "Inter RAO". Din 2009 Centrala este principalul furnizor de energie electrică în Moldova. Potrivit noului contract, pînă la sfîrşitul lunii martie 2018, energia electrică pentru Moldova este furnizată la preţul de $45 pentru 1 kWh, fiind cu 10% mai mic decît preţul oferit de un alt furnizor de energie - compania ucraineană "DTEK Trading".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?