X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Grevă generală de 48 de ore în Venezuela

26 iul. 2017,, 20:00   Externe
2342 0

O nouă grevă generală este convocată miercuri și joi în Venezuela, unde opoziția încearcă să-i lanseze astfel un ultimatum președintelui Nicolas Maduro înainte de alegerea controversatei adunări constituante, prevăzută pentru duminică, relatează AFP.

Opoziția, care consideră că prin proiectul său de revizuire a Constituției președintele Maduro se agață de putere, i-a chemat pe venezueleni la o grevă generală de 48 de ore, începînd de la ora locală 06:00 (10:00 GMT).

Coaliția opoziției MUD (Masa unității democratice), care organizează de aproape patru luni manifestații zilnice împotriva lui Maduro, a convocat și joia trecută o grevă generală de 24 de ore, despre care a susținut că a fost respectată de 85% dintre venezueleni, în timp ce președintele și unii responsabili guvernamentali au calificat-o drept un eșec.

Institutul de sondare Datanalisis a estimat că 70% dintre venezueleni se opun adunării constituante. Ca semn al atmosferei tensionate și al temerilor că s-ar putea înregistra noi violente, venezuelenii încercau să-și facă plinul cu provizii, înainte de grevă. "Am cumpărat mîncare care nu se strică — conserve și produse congelate. Trebuie să ne pregătim să nu murim de foame", a declarat pentru France Presse o locuitoare din Caracas.

Mii de venezueleni hotărîți să emigreze sau să-și umple cămările traversau frontiera în Columbia, preocupați că după votul de duminică criza din țara lor se va agrava. "A trebuit să ne grăbim cu călătoria pentru că duminică sînt alegeri și nu știm ce se va întîmpla. Ca să fim mai în siguranță, am preferat să trecem granița", a spus o venezueleancă ajunsă marți în Columbia împreună cu soțul și băiatul ei.


După noua grevă, pentru vineri opoziția a făcut apel la o mare manifestație la Caracas, iar pentru duminică i-a îndemnat pe venezueleni să boicoteze alegerea constituantei.

Unul din liderii opoziției, Leopoldo Lopez, fondator al partidului Voința populară, a chemat armata să dezavueze proiectul Adunării constituante, militarii fiind principalii susținători ai președintelui Maduro. "Vă invit să nu fiți complici la dispariția Republicii, la o fraudă constituțională, la represiune", a transmis într-un mesaj video difuzat pe Twitter Leopoldo Lopez, aflat din 8 iulie în arest la domiciliu după trei ani și cinci luni de detenție.

La rîndul său, procuroarea generală a Venezuelei, Luisa Ortega, principala reprezentantă a disidenței în interiorul taberei chaviste, a făcut apel la concetățenii săi să se mobilizeze împotriva adunării constituante, denunțînd "persecuțiile și abuzurile" comise de putere.

În același timp, presiunea internațională asupra Caracasului a crescut în ultimele zile, Washingtonul amenințîndu-l pe președintele Maduro cu sancțiuni, în timp ce mai multe guverne din America Latină și Europa l-au îndemnat să renunțe la proiectul de adunare constituantă. Maduro, al cărui guvern controlează industria petrolieră și instituțiile publice, unde lucrează aproape 3 milioane de venezueleni, a somat opoziția să "respecte dreptul poporului de a vota în mod liber și fără violență".

De la începutul manifestațiilor din Venezuela, 103 persoane au fost ucise și cîteva mii au fost rănite, iar alte cîteva sute arestate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?