Jurnalist ucrainean: Rusia îşi menţine cu greu poziţiile în Transnistria

Jurnalist ucrainean: Rusia îşi menţine cu greu poziţiile în Transnistria

În situaţia actuală este prea puţin probabil că Rusia va reuşi să-şi menţină poziţiile în Transnistria, avînd în vedere doar apărarea pasivă în condiţiile izolării externe totale a regiunii, consideră jurnalistul şi analistul politic din Ucraina, Iurii Selivanov.


Într-un articol publicat pe site-ul agenţiei Regnum, el susţine că această situaţie este determinată de „susţinerea suficient de mare, deşi indirectă, a Chişinăului din partea României, NATO şi Ucrainei” şi recomandă staffului general al Rusiei să se concentreze pe găsirea „unor soluţii alternative şi asimetrice”.

Jurnalistul, care a plecat în Rusia şi critică de acolo autorităţile Ucrainei, consideră că aici „diapazonul posibilităţilor este destul de mare”.

„De la influenţa armată asupra regimului de la Kiev şi asupra altor segmente de contact pentru ca să deblocheze Transnistria şi să asigure transferul forţelor ruseşti necesare, pînă la spargerea directă a barierelor militare pe care Kievul le-a pus în calea Rusiei şi stabilirea cu forţa „a unui drum strategic” spre Tiraspol. Sau sub formă de punte aeriană peste Ucraina cu „forţarea la pace” a sistemelor de apărare antirachetă sau în formatul unei operaţiuni combinate de desanţi dinspre Marea Neagră, care se află la doar o sută de kilometri de Tiraspol”, a menţionat el.

Jurnalistul recunoaşte că „toate acestea arată astăzi prea fantastic, dar situaţia militaro-politică în dinamica geopolitică actuală are particularitatea de a se schimba într-un timp restrîns şi ceea ce ieri părea absolut imposibil mîine va necesita măsuri adecvate şi destul de eficiente”.

El a amintit de afirmaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, precum că Rusia s-a retras într-atît de mult, încît mai mult nu are unde se retrage şi trage concluzia că „în această abordare a preşedintelui cedarea Transnistriei evident că nu se înscrie”.

 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load