Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Plahotniuc lansează un apel către Washington și Bruxelles

25 iul. 2017,, 10:10   Politică
6811 27

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, cere Statelor Unite și Uniunii Europene să se implice mai mult în procesul soluționării conflictului transnistrean, notează NOI.md.

Apelul a fost lansat prin intermediul unui articol semnat de politician și publicat în revista americană „The Hill”. În editorial democratul atenționează că, prin intermediul Tiraspolului, Moscova încearcă să facă presiuni asupra autorităţilor de la Chişinău. El mai precizează că această „zonă gri” – regiunea transnistreană, aflată în afara controlului constituțional al țării, generează multiple riscuri de securitate.

„În Moldova, unde avem de 25 de ani o mișcare secesionistă pe teritoriul suveran al țării, sprijinită de Rusia, încercăm să ne evităm soarta. De aceea, avem nevoie de ajutorul prietenilor noștri din SUA și Europa. Rusia exercită o influență omniprezentă în țara noastră și în mod constant defăimează Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. În toamna anului trecut mass-media rusă, intervenind în mersul alegerilor naționale, l-a ajutat pe candidatul prorus Igor Dodon să obțină președinția”, afirmă Plahotniuc.

Liderul democraților a ținut să le transmită cîte un mesaj părții transnistrene, partenerilor din cadrul formatului „5+2”, dar și celor de la Washington și Bruxelles.

„Pentru partenerii noștri din Transnistria: după cum arată experiența anterioară, nu a existat niciodată o guvernare mai pragmatică și orientată spre rezultat în Moldova ca acum. Sîntem deschiși, flexibili și gata să negociem o soluție. Avem doar o singură condiție: ca țara noastră să rămînă intactă. În caz contrar, nu putem lua în considerare stimulente economice, acorduri de securitate, acorduri de autonomie, programe de dezvoltare socială și alte stimulente pentru reunificarea pașnică. Pentru partenerii noștri din formatul 5+2 : există noi lideri în Moldova și Transnistria, care prezintă oportunități istorice. Acum e timpul de acționat”, a punctat Plahotniuc.


Politicianul le-a mulțumit „prietenilor de la Washington și Bruxelles” pentru suportul acordat pînă acum Moldovei, dar le-a cerut în același timp să se implice și mai mult.

„Avem nevoie să vă dublați eforturile. Dacă această problemă rămîne o prioritate scăzută, aceasta va continua să se agraveze, pînă într-o zi, cînd conflictul din Transnistria își va face loc forțat în topul agendei mondiale, din motive greșite. Avem nevoie de implicarea voastră acum mai mult ca niciodată”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?