X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert despre noul cod al muncii: În lipsa dialogului el va scîrțîi

25 iul. 2017,, 10:51   Societate
2661 0

Modificările făcute recent în Codul muncii sînt rigide și cu cerințe excesive, care îngreunează mediul de afaceri, susține economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță, citat de NOI.md.

Mai mult decît atît, acesta susține că documentul adoptat va ține la distanță investitorii. El și-a expus opinia în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Potrivit documentului, autoritățile intenționează să atragă în țară și moldovenii care muncesc în străinătate, un lucru destul de dificil în opinia expertului.

Stabilirea regulilor și relațiilor clare dintre angajator și angajat sînt o problemă, dar nu cea mai stringentă. Potrivit unui clasament, cele mai grave probleme sînt corupția și justiția. „Modificarea Codului muncii este una pro-business, dar în lipsa dialogului aceasta va scîrțîi”, a opinat expertul.

Ioniță a enunțat cîteva detalii de care ar trebui să se țină cont în noua lege. Este vorba de contractele de muncă care nu se negociază.

În opinia lui, o problemă este concediul de maternitate: „Ar trebui oferite mai multe oportunități femeilor care decid să stea doar un an în concediul de maternitate. Ele ar putea avea niște plăți mai mari. Or, în Republica Moldova nu sînt încurajate financiar femeile tinere care vor să-și dezvolte cariera”.

Referind-se la concedierea angajaților, Ioniță a menționat că la eliberarea din funcție trebuie să existe acceptul sindicatelor - o prevedere abuzivă în condițiile în care atunci cînd exista un litigiu de judecată se cîștiga pe lipsa de procedură, dar nu pe fond.

În concluzie, economistul a spus că atunci cînd sînt operate modificări la Codul muncii trebuie să se țină cont de opinia mediului de afaceri pentru a avea confortul de desfășurare a activității antreprenoriale, iar angajații să fie protejați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?