Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Datorită acțiunii ”Donează sînge, dăruiește viață”, mii de bolnavi vor avea o nouă șansă de viață

14 iun. 2013,, 16:15   Societate
2706 1
Foto : point.md
„Donează sînge, dăruieşte viaţă”. Cu acest slogan a început și în acest an Ziua Donatorului de Sînge, care a adunat sute de oameni la cele două corturi de recoltare. Donatorii au venit de dimineață în grădina publică Ștefan cel Mare și Sfînt. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost și el printre voluntari.

Mai mulți politicieni au venit să doneze sînge, iar ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a declarat că după ce va fi recoltat, acesta va fi transmis în regiunile țării.

Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului, a încurajat cetățenii să se alăture campaniei demarate de Ministerul Sănătății: „Alegeţi să donaţi sînge, iar dacă, din motive de sănătate, nu o puteţi face, încurajaţi-vă familia şi prietenii să ajute la salvarea de vieți omenești. Sîngele este darul cel mai de preţ pe care îl puteţi face altora!”

Unii donatori spun că participă la acțiune cîțiva ani consecutivi și fac asta cu multă dăruire. Pentru alții donarea a devenit o tradiție de familie.

Toți cei care au donat sînge, au fost răsplătiți cu dulciuri, apă și biscuiți. Potrivit Ministerului Sănătăţii, sîngele recoltat anual asigură asistenţa a circa 150 de mii de bolnavi. Anual, pentru acoperirea necesităţilor sistemului ocrotirii sănătăţii de produse sanguine, Republica Moldova are nevoie de circa 80000 donări de sînge. Din numărul total de donatori înregistraţi, 70% constituie persoane care donează sînge de 2 ori şi mai mult pe an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?