Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Vicepremierul Eugen Carpov consideră că "acţiunile Tiraspolului destabilizează situaţia în regiune"

15 iun. 2013,, 08:30   Politică
3466 0
Foto: tribuna.md
Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov consideră că "acţiunile Tiraspolului destabilizează situaţia în regiune, provoacă tensiuni în zona de securitate şi împiedică procesului de negocieri".

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face referire la Biroul pentru Reintegrare, despre aceasta vicepremierul a anunţat în cadrul întrevederi participanţilor la negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul "5+2" (OSCE, Ucraina, Rusia, UE şi SUA).

"Întîlnirile s-au axat pe examinarea acţiunilor unilaterale, întreprinse în ultima perioadă de către structurile din stînga Nistrului, precum şi efectele negative pe care acestea le pot comporta asupra securităţii din regiune şi a procesului de reglementare", se spune în comunicat.

Eugen Carpov şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile recente, subliniind că "în cazul punerii în aplicare a acestei decizii, consecinţele vor fi imprevizibile şi ar putea afecta iremediabil complexul măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol".

"O astfel de abordare pune în umbră întregul set de acte semnate pe parcursul celor 21 ani de negocieri şi va afecta sistemul existent de reglementare. Deciziile adoptate unilateral încalcă prevederile Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova semnat la 21 iulie 1992, precum şi alte documente ce reglementează situaţia în perimetrul Zonei de Securitate. În mod practic, aceasta va duce la diminuarea legitimităţii tuturor mecanismelor de control şi pacificare instituite în regiune", este convins Carpov.

Potrivit comunicatului, cadrul discuţiilor, oficialii au subliniat necesitatea detensionării situaţiei şi rezolvării oricăror disensiuni la masa de negocieri.

"În acest sens, Chişinăul va insista şi în continuare asupra implicării plenare a tuturor participanţilor în formatul "5+2" în vederea soluţionării crizei, precum şi pentru a demara urgent consultări pe marginea problemelor de securitate apărute. Totodată, autorităţile moldoveneşti consideră primordial menţinerea spiritului de dialog constructiv în interesul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

Viceprim-ministrul Eugen Carpov a adresat un apel către partenerii internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul "5+2" să utilizeze toate pîrghiile disponibile pe care le oferă statutul de mediatori sau observatori pentru a stopa degradarea situaţiei în Zona de Securitate şi de a nu admite crearea de noi obstacole în calea reglementării conflictului transnistrean. De asemenea, autorităţile moldoveneşti consideră necesară elaborarea unei poziţii comune privind paşii ce urmează a fi întreprinşi pentru a stopa acţiuni unilaterale ale Tiraspolului, precum şi a preveni escaladarea tensiunilor.

Viceprim-ministrul Eugen Carpov a adresat un apel către partenerii internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul "5+2" să utilizeze toate pîrghiile disponibile pe care le oferă statutul de mediatori sau observatori pentru a stopa degradarea situaţiei în Zona de Securitate şi de a nu admite crearea de noi obstacole în calea reglementării conflictului transnistrean.

De asemenea, autorităţile moldoveneşti consideră necesară elaborarea unei poziţii comune privind paşii ce urmează a fi întreprinşi pentru a stopa acţiuni unilaterale ale Tiraspolului, precum şi a preveni escaladarea tensiunilor.

Luni, preşedintele Autoproclamatei RMN Evgheni Şevciuc a semnat Legea cu privire la "frontiera de stat a republicii moldoveneşti nistrene". Documentul stabileşte prevederile politicii legate de frontiera regiunii precum şi hotarele teritoriului aflat sub suveranitatea republicii moldoveneşti nistrene. Acesta include următoarele structuri administrativ-teritoriale: raionul Camenca şi raionul Dubăsari (partea stîngă a Nistrului), precum şi raionalele Grigoriopol, Slobozia, Dubăsari, Rîbniţa, oraşele Bender (inclusiv satele Varniţa, Gîsca şi Proteagailovca), Tiraspol şi Dnestrovsk.

Potrivit documentului, "frontiera de stat nu poate fi schimbată de către ţările vecine în mod unilateral", iar protecţia frontierei de stat se efectuează de către organele abilitate ale regiunii.

Agenţia "Infotag" a aflat că întrevederea de lucru dintre Eugen Carpov şi principalul negociator din partea Transnistriei Nina Ştanschi a fost amînată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?