X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ostalep: Declarația adresată Rusiei nu va avea niciun efect

21 iul. 2017,, 14:31   Politică
5769 10

Problema retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova nu se soluționează prin declarații. Este opinia analistului Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, și a fost exprimată într-un interviu pentru Noi.md.

Chiar dacă admite că guvernarea trebuie să acorde o atenție sporită acestei chestiuni, expertul este de părere că abordarea aleasă nu e cea mai bună. Ostalep nu exclude că emiterea acestei declarații adresate Federației Ruse și organismelor internaționale este un nou truc de distragere a atenției de la alte probleme.

„Este clar este că această declarație va avea zero efect din toate punctele de vedere. Este absolut evident că intrăm într-un an electoral, că problemele economice și sociale nu sînt în favoarea deputaților noștri, nu prea au ce spune despre asta, și, din acest considerent sînt iarăși activizate subiecte geopolitice, care nu au finalitate. Ele sînt veșnice, e naiv să considerăm că această declarație poate să aibă oricare efect: nu contează pozitiv, negativ, un progres sau regres”, a comentat el.

În opinia lui, dacă Chișinăul dorește cu adevărat să avanseze pe această dimensiune, problema trebuie discutată direct cu membrii conducerii de vîrf a Federației Ruse, lucru care nu s-a întîmplat.

„În toți acești ani nimeni, niciodată nu a riscat să ridice această problemă la nivel de conducere politică, pentru că imediat vor fi întrebați: ce se întîmplă mai departe? cine răspunde dacă izbucnește din nou conflictul? La această întrebare nimeni nu poate să răspundă. Chestiunea trebuie discutată în primul rînd cu cei cărora le aparțin aceste trupe. Nu cred că secretarul general al NATO sau Trump sau Merkel luni o să abordeze acest subiect la ședința Consiliului Suprem de Securitate: cum de evacuat Armata Rusă din Moldova, care apropo se află aici în baza documentelor semnate tot cu noi”, a punctat el.


În ceea ce privește cerința guvernării de a transforma mecanismul actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional, expertul a remarcat că nimeni în Europa nu e dispus în acest moment să purceadă la aceste schimbări.

Menționăm că Parlamentul a adoptat astăzi cu votul a 61 de deputați PD, PLDM, PL și din grupul parlamentar al PPEM Declarația Republicii Moldova privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?