Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În reforma sistemului spitalicesc a fost găsită o ilegalitate

21 iul. 2017,, 09:50   Societate
1539 0

Autoritățile raionale și medicii locali sînt îngrijorați de viitoarea reformă a sistemului spitalicesc.

Lucrătorii din domeniul sănătății și-au expus opiniile referitor la o serie de decizii ale Ministerului Sănătății în ce privește numirea medicilor-șefi ai spitalelor raionale. Analistul economic și fostul angajat al Ministerului Economiei Dumitru Barbalat este sigur că aceste decizii contravin Codului Muncii și sînt ilegale, relatează NOI.md.

Decretul Guvernului №1016 din anul 2016, referitor la aprobarea rezoluției privind numirea în bază de concurs a managerilor instituțiilor medico-sănătate publice și a contractului de muncă standard al administrației instituției, potrivit expertului economic sînt ilegale. „În contractul standard dintre fondatorii instituțiilor de sănătate publică (în acest caz - autoritățile raionale) și conducătorul (directorul, medicul-șef) al unității medicale raionale, au introdus ilegal compartimentul cu drepturile Ministerului Sănătății. Acordul dintre cele două părți este alcătuit între autoritatea locală (angajator) și conducătorul instituției medicale (angajat). Numai aceste două părți semnează contractul”, a explicat Dumitru Barbalat.


Ministerul Sănătății, potrivit spuselor experților este partea „în plus“. „Ministerul nu are dreptul să ceară revendicarea drepturilor sale, în cazul în care nu este parte-semnatară a contractului. Și, în principiu, nici nu poate fi această parte. Trebuie să citim și să respectăm Codul muncii. În special, legea № 436 din 2006 privind administrația publică locală. Ministerului Sănătății și Guvernului nu îi este permis să încalce legea. Oare în acest răstimp nu s-a găsit niciun conducător de raion și niciun avocat local, care să înainteze un recurs referitor la Hotărîrea Guvernului №1016 din 2016”, și-a pus întrebarea expertul economic.

De precizat că Ministerul Sănătății a înaintat un proiect de lege privind reformarea sistemului sănătății, care are drept scop reducerea pînă în anul 2024 a numărului spitalelor raionale de circa trei ori. Documentul prevede păstrarea celor patru spitale centrale, a celor trei specializate (Spitalul de Psihiatrie, Dispensarul Republican de Narcologie și Spitalul de Ftiziopneumologie), precum și a 11 instituții medicale raionale. În cadrul acestora din urmă vor fi deschise secții speciale de terapie, pediatrie, ginecologie și chirurgie generală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?