Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Primele reacții la Bruxelles, după modificarea sistemului electoral

20 iul. 2017,, 15:40   Politică
6730 6

Partidul Popular European condamnă modificarea sistemului electoral din Moldova, proiect adoptat astăzi în lectură finală de Parlament, notează Noi.md.

Formațiunea condusă de Joseph Daul dezaprobă și faptul că majoritatea parlamentară de la Chișinău nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția. Conducerea PPE a calificat decizia de astăzi drept o lovitură la adresa democrației.

”Este o rușine că majoritatea deputaților din Parlamentul moldovean au ales astăzi, pentru cetățenii săi, totalitarismul în locul, corupția în locul transparenței și haosul în locul statului de drept. Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară - să nu fie schimbat sistemul electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și îngrijorările Uniunii Europene privind schimbarea sistemului electoral. În schimb, a mimat modificările aduse noii legi electorale”, se arată în declarația PPE.

Conducerea formațiunii a anunțat că va cere Comisiei Europene să stopeze finanțarea Republicii Moldova, dar și să revadă prevederile Acordului de asociere UE – Moldova.

„Luînd în calcul situația gravă și ignorarea completă a recomandările Comisiei de la Veneția, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere ”, se mai precizează în declarație.


Menționăm că proiectul cu privire la sistemul mixt de vot a fost adoptat astăzi în lectură finală cu 74 de voturi. Deputații comuniști, liberal-democrați și cei liberali s-au opus acestui proiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?