Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Acțiunea de protest s-a încheiat (VIDEO)

20 iul. 2017,, 13:38   Societate
6931 6

/13.38/ Acțiunea de protest s-a încheiat. Protestatarii au anunțat că vor relua protestele mîine de la ora 12.00.

/12:10/ Cei care se declară împotriva modificării sistemului electoral continuă să manifesteze.

Susținătorii votului mixt și-au încheiat acțiunea și au plecat din fața Parlamentului.

/11.36/ Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne, în asigurarea ordinii publice sunt antrenate suficiente forțe. MAI îndeamnă oamenii să respecte ordinea publică, să se abțină de la acțiuni ilegale și să nu poarte la manifestație arme, obiecte explozive, substanțe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor.

/11.22/ Altercații între protestatari. Manifestanții din cele două tabere s-au stropit cu apă. Forțele de ordine au intervenit pentru a nu admite tensionarea situației. Din clădirea Parlamentului, pe fereastră, au fost aruncate două pancarte pe care scria: „Nu votului mixt”. Numărul cordoanelor de polițiști se mărește, sunt deja cinci la număr.

Lidera PAS Maia Sandu a declarat că acțiunea de protest va continua pe tot parcursul zilei. Ca un semnal de alarmă. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este o ilegalitate. O să rămânem aici atât timp cât va fi nevoie pentru a ne apăra democrația. Vom merge pe toate căile legale”, a declarat Maia Sandu.

/11.00/ Protestatarii care sunt împotriva votului mixt înconjoară clădirea Parlamentului. Apelul a venit din partea liderului PPDA. Andrei Năstase a încercat să ajungă în Parlament, dar a fost împiedicat de către forțele de ordine.

/10.46/ Modificarea sistemului electoral a fost votată cu 74 de voturi. Mai mulți deputați au părăsit sala de ședințe.

/10.38/ Liderul PPDA Andrei Năstase a declarat că vor fi organizate proteste masive dacă Parlamentul va vota modificarea Codului Electoral. Prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale Ana Guțu a declarat că participă la acțiunea de protest împotriva modificării sistemului electoral deoarece o astfel de modificare nu va permite partidului pe care îl reprezintă să acceadă în Parlament la viitoarele alegeri parlamentare.

/10.24/ Liberalul Ion Apostol a declarat într-un briefing de presă că astăzi la Parlament va avea loc „ultimul act al siluirii democrației din Moldova”, act ce se va consuma în câteva ore. „Astfel, în pofida mesajelor partenerilor externi, azi va fi schimbat sistemul de vot cu un singur scop: asigurarea perpetuării la guvernare a tandemului PDM-PSRM, care conduce azi Republica Moldova. Partidul Liberal a fost primul care s-a opus acestei inițiative, fiind convins că riscurile pe care le comportă pentru procesul democrat de alegeri sunt incomensurabile”, a declarat Ion Apostol. Potrivit liberalului, probabil actualul sistem electoral nu este cel mai bun, dar nici clasa politică nu a excelat întotdeauna, dezamăgind deseori cetățenii, însă această formulă imperfectă asigură cel puțin o reprezentativitate cinstită a voturilor exprimate. Proiectul de lege care va fi votat azi în lectură finală prezintă, după cum s-a exprimat și Comisia de la Veneția, riscul că deputații să fie influențați de interese de afaceri, a mai spus Ion Apostol. „Acum Parlamentul este asemănător unui bâlci în care totul se vinde și se cumpără, iar după următoarele alegeri tranzacțiile cu deputați vor deveni la fel de captivante ca și transferurile unor fotbaliști”, a mai spus deputatul liberal.

/10.19/ Lidera Partidului Acțiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu şi liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) Andrei Năstase își exprimă nemulțumirea față de faptul că celor care se declară împotriva tentativei de modificare a sistemului electoral li se permite să protesteze doar aproape de stradă, pe când susținătorilor li s-a permis să manifesteze chiar la ușa Parlamentului.

/10.12/ La acțiunea Asociației „Credință Patriei” a luat cuvântul deputatul Partidului Democrat (PDM) Sergiu Sârbu. Acesta a declarat a astăzi, 20 iulie, va fi votat în Parlament în lectură finală proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral.

„Este o zi importantă pentru toți. Actuala guvernare, la propunerea dumneavoastră, votează astăzi modificarea sistemului electoral, prin introducerea sistemului de vot mixt. Eu sunt sigură că votul de astăzi este votul dumneavoastră”, a declarat democrata Valentina Buliga.

/10.04/ Cu câteva minute înainte de şedinţa Parlamentului, tensiunile între cele două tabere cresc. Asociația „Credință Patriei” a lansat acțiunea de susținere a votului mixt, iar tabăra partidelor extraparlamentare scandează: „Trădătorii”.

/09.45/ Două tabere manifestează în faţa Parlamentului, în momentele în care deputații s-au adunat pentru ședința plenară. Asociația „Credință Patriei” a venit în fața clădirii legislativului pentru a susține modificarea sistemului electoral. Pe de altă parte, mai multe partide extraparlamentare protestează împotriva acestei inițiative. Cele două tabere sunt despărțite de două cordoane de polițiști, transmite IPN.

Un grup de oameni protestează împotriva modificării sistemului electoral


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?