X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În anul 2017, economia Moldovei va demonstra o creştere de cel puţin 4,5%

19 iul. 2017,, 17:50   Economie
4235 0

În anul 2017, economia Moldovei va demonstra o creştere de cel puţin 4,5%.


Surse din cadrul Ministerului Economiei au relatat că această convingere vine din evoluţia dezvoltării economiei în prima jumătate a anului curent, cînd în majoritatea sectoarelor se atestă o dinamică pozitivă de creştere.

"Prognozele timide ale ministerului pentru creşterea PIB în anul 2017 pînă la nivelul de 4-4,5%, făcute de specialişti la sfîrşitul anului 2016 şi începutul anului curent, au fost conformate de cîteva structuri financiare internaţionale care anticipează dezvoltarea economiei mondiale în general", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit lui, convingerea că prognoza dezvoltării economice se va adeveri este susţinută de creşterea economică în primul semestru al anului curent de 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut, precum şi de majorarea esenţială a volumului importurilor, care au crescut cu 16%.

Reprezentantul ministerului a menţionat şi creşterea înregistrată în perioada ianuarie-iunie în industrie şi în agricultură, ai cărei indici cresc, de obicei, în al doilea semestru în legătură cu prelucrarea industrială a producţiei agricole din recolta nouă.

"De aceea avem motive să presupunem că această dinamică se va intensifica şi mai mult în a doua jumătate a anului, acest lucru fiind tradiţional pentru economia moldovenească, în special pentru agricultură, cu condiţia că situaţia meteorologică va fi favorabilă pentru agricultori", a remarcat reprezentantul ministerului.

El a atras atenţia la faptul că pentru prima dată în istoria Moldovei, fermierii vor primi pentru anul curent 900 mil. lei sub formă de subvenţii, prin care statul îi susţine pe cei care muncesc în acest domeniu important al economiei Moldovei.

FMI a prognozat iniţial o creştere a PIB al Moldovei pentru anul 2017 de 3%, apoi a îmbunătăţit prognoza pînă la 4,5%. Banca Mondială şi-a ajustat prognoza de la 2,8% la 4%, iar BERD - de la 2,5% la 3%.

În primul trimestru, PIB-ul Moldovei a însumat 29,67 mil. lei ($1,562 mlrd.) în preţuri curente de piaţă, în creştere, în termeni reali, cu 3,1% faţă de perioada similară a anului 2016. Pe seria ajustată sezonier, PIB s-a majorat cu 2,8%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?