X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Partidele extraparlamentare se expun asupra legii ce vizează sistemul electoral mixt

18 iul. 2017,, 18:10   Politică
2201 1

Partidul Verde Ecologist (PVE) şi Partidul Democraţia Acasă (PDA) au propus mai multe modificări la proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.


Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PVE, Anatolie Prohniţchi, a spus că proiectul de lege necesită un şir de modificări.

"Proiectul trebuie redactat, astfel încît să nu avantajeze anumite partide. Istoria a arătat că proiectele de lege elaborate de partidele parlamentare convin autorilor amendamentelor. Acest lucru îl demonstrează şi rezultatele alegerilor din 2014, cînd pragul electoral a fost majorat pînă la 6%, precum şi alegerile prezidenţiale directe", consideră el.

Preşedintele PDA, Vasile Costiuc, consideră că modificarea sistemului electoral este o decizie exclusiv politică, care nu va scăpa Moldova de mulţimea de probleme, însă poate contribui la schimbarea clasei politice.

Ambele partide au participat la dezbaterile privind modificarea sistemului electoral, care au avut loc în Parlament. Formaţiunile, împreună cu alte partide extraparlamentare, au elaborat un şir de propuneri pentru îmbunătăţirea proiectului de lege.

Reprezentanţii partidelor extraparlamentare consideră că pragul electoral trebuie să fie micşorat. Alegerile în circumscripţii trebuie să fie desfăşurate în două tururi, pentru a spori nivelul de reprezentanţă a deputatului din circumscripţie, iar perioada de înregistrare a candidatului trebuie majorată pînă la 90 de zile. Trebui exclusă prevederea prin care candidaţii partidelor trebuie să colecteze semnături în circumscripţie, iar circumscripţiile să fie aprobate de Parlament, căci, dacă acestea vor fi stabilite de CEC, atunci orice candidat va putea contesta rezultatele alegerilor în judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?