Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Krasnoselski: Moldova și Ucraina au aprins fitilul unei bombe

18 iul. 2017,, 11:52   Politică
11168 18

Instituirea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei "Kuciurgan-Pervomaisk" a stîrnit furia liderului de la Tiraspol.

Krasnoselski a făcut aluzie la reizbucnirea "conflictului încă neepuizat", afirmînd că autorităţile din R. Moldova şi Ucraina au dat astfel "foc fitilului unei bombe care ar putea exploda oricînd".

Potrivit liderului separatist, Ucraina și Republica Moldova, prin acest proiect, „ au aprins fitilul bombei, care ar putea exploda”.

„După conflictul din 1992, efectivul militar transnistrean și cel moldovenesc a fost divizat de către «pacificatorii ruși». Misiunea există de 25 de ani, conflicte nu s-au înregistrat, iar acum va fi contact direct dintre cele două părți. După cum știți, conflictul nu s-a epuizat, iar în condițiile instituirii punctelor comune... De ce, după 25 de ani de existență în pace a Transnistriei, Moldovei și Ucrainei, să dai foc la fitilul bombei care ar putea exploda oricînd?”, a declarat Vadim Krasnoselski.

De asemenea, liderul de la Tiraspol continuă să spere în implicarea țărilor garante, în primul rînd a Rusiei. Krasnoselski consideră că R. Moldova refuză să discute „problema” punctelor comune în formatul „5+2”, iar Ucraina, din țară garant, a devenit o parte a conflictului.


Krasnoselski a mai spus că nu împărtășește „optimismul conducerii de la Chișinău și Kiev, care afirmă că totul va fi bine”, deoarece Transnistria va suferi pagube economice. El consideră că totul s-a desfășurat „pe la spatele Tiraspolului”, iar aceasta nu este decît o încercare de a controla importul și exportul Transnistriei.

Liderul grupării separatiste a ținut să reamintească faptul că Tiraspolul a informat ministerele de externe ale tuturor statelor-membre ale OSCE cu privire la riscurile și consecințele instituirii punctelor comune de frontieră moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, dar fără rost.

Amintim că, în pofida tuturor presiunilor și amenințărilor din parte Tiraspolului și Moscovei, premierul Pavel Filip și președintele Ucrainei Petro Poroșenko au inaugurat, ieri, punctul comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”. Șeful Executivului a subliniat cu această ocazie faptul că proiectul respectiv contravine intereselor pretinșilor lideri de la Tiraspol, dar va simplifica, în schimb, condiţiile de activitate a agenților economici din regiunea transnistreană. Instituirea punctului de trecere amintit va simplifica, potrivit sursei citate, şi circulaţia cetăţenilor noştri, aflaţi pe malul stîng al Nistrului.

La rîndul său, președintele ucrainean a spus că, prin acest proiect, Ucraina își reiterează poziția față de suveranitatea R. Moldova și față de separatismul alimentat de Rusia, cu care se confruntă țara noastră.

Tot ieri, în cadrul unei vizite întreprinse la Tiraspol, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Ulrike Knotz, i-a transmis lui Vadim Krasnoselski următorul mesaj: „Uniunea Europeană și Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) consideră că instituirea punctelor comune moldo-ucrainene de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean nu creează niciun obstacol în dezvoltarea economică a regiunii transnistrene”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?