Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Medicii, nemulțumiți de decizia Ministerului Sănătății

17 iul. 2017,, 11:00   Societate
5857 4

Medicii se declară nemulțumiți că au fost obligați să consulte pacienții în doar 15 minute. Și asta după ce Ministerul Sănătății a micșorat timpul vizitei cu 20%.

Potrivit unui ordin emis de autoritățile în domeniu, citat de Sănătate Info, doctorii vor acorda consultații medicale într-un timp mai scurt, ceea ce înseamnă că vor trebui să deservească un număr mai mare de pacienți în fiecare zi. Este vorba de medicii de familie și cei de specializări înguste, precum pediatrii, oftalmologii, endocrinologii etc. Toate detaliile se conțin într-un nou Regulament privind programarea vizitelor și dirijarea fluxului de pacienți în condiții de ambulatoriu, care a fost semnat și trimis tuturor instituțiilor medicale vizate la sfîrșitul lunii mai, dar care nu a fost făcut public și pe site-ul Ministerului Sănătății.

Potrivit documentului, a fost scurtat timpul acordat pentru o vizită la medicul de familie, dar și la medicii specialiști de profil. Astfel, pentru vizitele primare și cele urgente la medicul de familie se recomandă 20 de minute, iar pentru vizite repetate 15 minute. Anterior, însă potrivit Ordinului 100 din 10 martie 2008, medicilor de familie li se recomanda pentru vizite pînă la 20 minute.

Aceeași situație și în cazul medicilor de specializare îngustă. La majoritatea dintre ei termenul pentru vizite s-a micșorat cu pînă la 5 minute.

Pe lîngă aceasta, autoritatea în Sănătate a prevăzut în documente, că managerul instituției medicale poate să micșoreze timpul acordat pentru vizită la medicul de familie sau a celor de specializare îngustă.


Medicii se declară împotriva acestui regulament și susțin că decizia Ministerului Sănătății este una absurdă și nu va asigura calitate în acordarea asistenței medicale.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, anul trecut moldovenii au efectuat peste 20 de milioane de vizite în instituțiile medicale de ambulatoriu. Jumătate dintre acestea au revenit medicilor de familie.

Datele mai arată că în prezent în Moldova activează 1656 de medici de familie, dintre care 735 sînt la sate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?