X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Societatea civilă trebuie să fie integrată în procesul de luare a deciziilor

17 iul. 2017,, 08:51   Politică
2043 2

Însăși discuția despre aplicarea unor restricții față de sectorul asociativ contrazice în mod flagrant spiritul și litera Acordului de Asociere UE-Moldova, scrie politologul Dionis Cenușă într-o articol analitic pentru Agenția IPN.

Conform angajamentelor asumate de către autoritățile moldovenești societatea civilă trebuie să fie integrată în procesul de luare a deciziilor și de formulare a politicilor publice. La fel, societatea civilă trebuie să participe la realizarea reformelor din Moldova, subliniază politologul.

În opinia lui Dionis Cenușă, autoritățile moldovenești au convenit să îmbunătățească legislația cu privire la sectorul asociativ și să adopte măsuri care să consolideze societatea civilă.

Politologul constată că la o distanță de doar trei ani, autoritățile demonstrează intenții opuse. Mai exact, acestea planifică acțiuni menite să afecteze activitatea sectorului asociativ prin limitarea accesului la finanțare externă.

Dacă aceste măsuri vor fi implementate, atunci Moldova nu va fi capabilă să îndeplinească prevederile Acordului de Asociere cu UE, conform cărora societatea civilă reprezintă un partener cheie în procesul de reforme, explică politologul.

Totodată, Dionis Cenușă consideră că limitările propuse în raport cu societatea civilă se ciocnesc cu precondițiile politice legate de asigurarea mecanismului instituțiilor democratice, implementarea cărora este esențială pentru obținerea asistenței macro-financiare din partea UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?