Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

„Voievod“ a contribuit la demararea lucrărilor de restaurare a monumentului din Suceava

17 iul. 2017,, 14:10   Societate
4539 4

Monumentul domnitorului Ștefan Cel Mare din Suceava va fi restaurat de autoritățile României.

Lucrările de restaurare ale acestuia sînt incluse în programul de restaurare a obiectelor culturale naționale. Acesta a fost răspunsul, primit de către Mișcarea de Tineret „Voievod“ de la Ambasada României în Moldova, după ce au tras semnalul de alarmă cu privire la starea monumentului domnitorului moldovean Ștefan cel Mare din Suceava, informează NOI.md.

Monumentul lui Ștefan cel Mare în Suceava, potrivit răspunsului oficial al diplomaților, a fost inclus în programul guvernamental corespunzător. Acest punct de atracție turistică cu conotație istorică semnificativă va deveni parte a traseului turistic din Parcul „Șipote-Cetate“, care reprezintă și el interes ca obiect cultural de importanță națională, totodată pe teritoriul acestuia se află monumentul.

„Am așteptat cu mare interes reacția părții române la semnalul de alarmă de restabilire a monumentului, survenită după ce Mișcarea de Tineret “Voevod a trimis solicitarea corespunzătoare. Ceea ce este important cu adevărat e faptul ca monumentul să fie, în cele din urmă, restaurat. Este încurajator faptul că România este conștientă de importanța istorică a acestui monument, înălțat în timpul regimului comunist românesc, condus de dictatorul Nicolae Ceaușescu și că după toate probabilitățile nu are de gînd să lupte cu acesta ca cu un obiect al patrimoniului communist”, - a declarat pentru NOI.md liderul Mișcării de Tineret „Voievod“ Nicolae Pascaru.

“Sperăm că lucrările de restaurare vor fi efectuate într-un timp mai scurt, decît cel specificat în răspunsul scris, primit de la Ambasada României. În acest caz, eu sînt sigur că nu numai noi, ci și diaspora moldovenească din România și din alte țări vor aprecia la justa valoare eforturile părții române de cinstire a trecutului măreț și multisecular al Statului Moldovenesc, dar și simbolurilor istorice ale statalității moldovenești“, a adăugat pentru NOI.md liderul Mișcării de Tineret „Voievod“.


Vă reamintim că anterior, președintele Mișcării de Tineret „Voievod“ Nicolae Pascaru a atras atenția, în repetate rînduri, asupra stării deplorabile a monumentului domnitorului Principatului Moldovei Ștefan cel Mare, situat în Suceava. Monumentul are o mare importanță istorică și este evident să fim preocupați cu toții de soarta lui, în plus el este și cel mai mare obiect sculptural dedicat lui Ștefan cel Mare.

A fost instalat în anul 1977, în România socialistă și potrivit spuselor lui Pascaru, în ultimii 17 ani, autoritățile române doar promit să demareze lucrările de restaurare ale acestuia, fără să întreprindă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?