X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Japonia: Hitler, pe un tricou, la televiziune (VIDEO)

13 iul. 2017,, 20:30   Externe
2315 0

Un fost magnat al internetului care a purtat un tricou pe care era imprimat chipul lui Adolf Hitler în timpul unei dezbateri televizate a declanșat proteste în Japonia, în urma cărora postul național de televiziune, NHK, a prezentat scuze publice, informează AFP.

Omul de afaceri Takafumi Horie, fondatorul companiei furnizoare de servicii de internet Livedoor, care a petrecut doi ani în închisoare, pînă în 2013, pentru fraudă fiscală, a participat miercuri la emisiunea "Gogo Nama" purtînd un tricou pe care era imprimată o caricatură a lui Adolf Hitler, însoțită de un simbol al păcii și de mesajul "NO WAR" ("Nu războiului").

Vestimentația lui a generat un val de critici, iar numeroși telespectatori au telefonat postului de televiziune și și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare.

"Acest tricou nu este potrivit, pentru că îl evocă pe Hitler", a spus unul dintre ei, potrivit unui purtător de cuvînt al NHK. Un altul a declarat: "Chiar dacă pe tricoul lui este scris 'Nu războiului', nu înțeleg de ce a purtat așa ceva".

Un prezentator de la NHK a prezentat scuze în fața persoanelor care "s-au simțit lezate", la finalul emisiunii.


Takafumi Horie, autorul unei cărți intitulate "Lupta mea", ce reamintește de volumul "Mein Kampf" al lui Hitler, a publicat un mesaj pe Twitter în care și-a apărat alegerea vestimentară și a spus că aceia care l-au criticat sînt "debili".

"Am purtat de mai multe ori acel tricou reprezentîndu-l pe Hitler în timp ce striga 'Nu războiului', decorat cu un simbol al păcii, însă scandalul a explodat abia acum", a scris antreprenorul nipon în mesajul său de pe Twitter, adăugînd la final un simbol japonez care simbolizează rîsul.

"După părerea mea, este imposibil să nu vezi în toate acestea un tricou ce transmite un mesaj pentru pace. Există atît de mulți oameni care nu înțeleg umorul", a adăugat el.

Cu regularitate, acțiuni sau mesaje cu accente pro-naziste provoacă controverse în Japonia și atrag critici pe plan internațional, deși ele sînt mai degrabă atribuite ignoranței sau unei lipse de sensibilitate față de acest subiect decît unor intenții răuvoitoare.

În aprilie, Gamba Osaka, unul dintre cluburile-fanion din Liga Națională de Fotbal din Japonia, a prezentat scuze pe site-ul ei, după abordarea de către suporterii săi a unui banner cu o cruce asemănătoare svasticii naziste.

Cu cîteva luni mai devreme, tinerii cîntăreți dintr-un grup japonez au purtat în timpul unui concert costume asemănătoare uniformelor militare din Germania nazistă, declanșînd un val de proteste.

"Elitele Japonie au nevoie de a fi educate în ceea ce privește subiectul Holocaustului nazist", a anunțat într-un comunicat, la începutul lunii iunie, Centrul Simon Wiesenthal, o organizație care militează pentru apărarea drepturilor omului, luptă contra activităților neonaziste și efectuează studii despre Holocaust.

Centrul a reacționat astfel la o serie de remarci ale unui director de la Banca Japoniei care a lăudat politica economică a lui Adolf Hitler. Banca Centrală niponă a prezentat apoi scuze oficiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?