X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Ultimatumul înaintat de UE - Marii Britanii

13 iul. 2017,, 11:53   Externe
1775 0

Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, pune presiune asupra Marii Britanii pentru a stabili în cinci zile „factura sa pentru ieşirea” din Blocul comunitar şi soarta după Brexit a cetăţenilor europeni ce locuiesc în statul britanic, informează The Independent.

Tensiunile în negocierile pentru Brexit s-au accentuat în ultima perioadă, fiind marcate de poziţii din ce în ce mai încordate din ambele tabere. Recent, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson le-a transmis liderilor europeni „să-şi ia gîndul" de la sumele cerute Marii Britanii ca notă de plată pentru Brexit, asta după ce negociatorul-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a avertizat că oferta premierului britanic Theresa May privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene este „incompletă şi incorectă".

Michel Barnier a ridiculizat de asemenea solicitarea lui Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, ce a declarat că sumele pe care UE le propune par să fie exorbitante şi ar solicita ca Bruxelles-ul să nu mai spere la plata acestora din partea Marii Britanii.

Cea de-a doua rundă a negocierilor se vor derula lunea următoarea, aducîndu-l pe Barnier faţă în faţă cu David Davis, ministrul britanic pentru Brexit.

Barnier a declarat însă că doreşte clarificare „înainte de începerea celei de-a doua runde”, adăugînd că este dispus ca în weekend să facă progrese în această privinţă.


Boris Johnson le transmite liderilor UE „să-şi ia gîndul" de la sumele cerute Marii Britanii pentru Brexit: sînt exorbitante

Cererile financiare al UE către Marea Britanie în legătură cu Brexit „par să fie exorbitante", a declarat Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, care s-a declarat optimist în privinţa şanselor de a ajunge la un acord bun, spunînd că „nu există niciun plan" în cazul unui eşec al negocierilor.

În cadrul unei şedinţe în Parlamentul de la Londra, ministrul a declarat că „sumele pe care (UE) le propune pare să fie exorbitante şi cred că expresia adecvată este să-şi ia gîndul de la asta", potrivit site-ului Business Insider.

Întrebat în legătură cu posibilitatea ca negocierile între UE şi Marea Britanie să nu ducă la semnarea unui acord, Johnson a răspuns că „nu există niciun plan pentru lipsa unui acord, pentru că vom avea un acord grozav".

Afirmaţia lui Johnson pare să intre în contradicţie cu declaraţiile anterioare în acest sens făcute de premierul Theresa May şi ministrul pentru Brexit, David Davis, care au spus că „lipsa unui acord este mai bună decît un acord prost".

Tensiune în negocierile pentru BREXIT. „Dezamăgirea uriaşă” din oferta oficială a Marii Britanii, transmisă şefilor UE

Luni, negociatorul-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a avertizat că oferta premierului britanic Theresa May privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene este incompletă şi incorectă, relatează site-ul BBC News. În replică, guvernul britanic a catalogat scrisoarea comună semnată de liderii celor mai importante patru grupuri din Parlamentul European drept „o distorsiune nefolositoare".

Într-o scrisoare comună semnată de liderii celor mai importante patru grupuri din Parlamentul European, propunerea Marii Britanii privind drepturile cetăţenilor UE după Brexit este catalogată drept „o dezamăgire uriaşă, departe de ceea ce sînt ei îndreptăţiţi să primească".

Guy Verhofstadt avertizează că europenilor din Marea Britanie li se oferă mai puţine drepturi decît britanicilor din UE, iar Blocul comunitar nu va accepta acordul de Brexit dacă oferta nu va fi schimbată.

„Propunerea Marii Britanii este departe de ambiţiile anunţate de a „pune cetăţenii pe primul plan”. Dacă ar fi implementată, ar arunca un nor negru de neclaritate şi incertitudine asupra vieţii a milioane de europeni. Este o dezamăgire uriaşă să propui ca europenii să obţină statutul unor „cetăţeni ai ţărilor terţe” în Marea Britanie, cu mai puţine drepturi decît cetăţenii britanici din UE", a precizat Verhofstadt.

Potrivit negociatorului-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit, europenii şi-ar pierde dreptul de a vota în alegerile locale, familiile acestora vor fi vizate de cerinţele privind salariul minim, iar statutul copiilor născuţi după Brexit în Marea Britanie este nesigur.

„Această ofertă prezintă un risc real de a crea o cetăţenie de rang secund. Este în contradicţie inclusiv cu manifestul Vote Leave, care promitea să trateze cetăţenii UE „nu mai puţin favorabil decît în prezent„", a mai spus Verhofstadt.

Liderii din Parlamentul European avertizează că au puterea de a respinge orice acord de Brexit care nu este considerat convenabil pentru cetăţenii din Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană are o misiune comună de a extinde şi consolida drepturile, nu de a le reduce. Nu vom aproba niciodată îndepărtarea lor retroactivă. Parlamentul European îşi va rezerva dreptul de a respinge orice acord care tratează cetăţenii UE, indiferent de naţionalitatea lor, mai puţin favorabil decît în prezent. Aceasta este o chestiune a drepturilor fundamentale şi a valorilor care se află în centrul proiectului european", se mai arată în scrisoarea comună.

Guy Verhofstadt aminteşte că negocierile privind Brexit trebuie încheiate pînă la 30 martie 2019, iar UE „nu va susţine extinderea acestui termen, pentru că ar necesita organizarea de alegeri europene în Marea Britanie în 2019, un fapt de neconceput".

Guvernul britanic a respins scrisoarea liderilor din Parlamentul European privind acordul de Brexit

Guvernul britanic a catalogat drept „o distorsiune nefolositoare" scrisoarea comună semnată de liderii celor mai importante patru grupuri din Parlamentul European în legătură cu acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează site-ul BBC News.

„Poziţia prezentată în Parlamentul European este o distorsiune nefolositoare privind o ofertă despre care mai multe state membre au afirmat că este baza unui acord bun. În mod regretabil, articolul include o serie de inexactităţi care sînt deosebit de nefolositoare şi care pot cauza îngrijorarea inutilă a cetăţenilor din Marea Britanie şi UE", a declarat un purtător de cuvînt al guvernului Theresei May.

Guvernul de la Londra „reafirmă că doreşte un aranjament reciproc care să le permită cetăţenilor UE să continue să trăiască în Marea Britanie aşa cum o fac în prezent, motiv pentru care am anunţat propunerea noastră de a le garanta drepturile prin intermediul unui nou 'statut stabilit'".

Potrivit propunerii guvernului May, noul statut al cetăţenilor europeni din Marea Britanie „va include accesul la educaţie, asistenţă medicală, beneficii, pensii şi locuinţe sociale, pe aceeaşi bază ca şi cetăţenii britanici, în conformitate cu principiile consacrate ale legislaţiei Marii Britanii".

Negociatorul-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a avertizat luni că oferta premierului britanic Theresa May privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene este incompletă şi incorectă. Verhofstadt a subliniat că europenilor din Marea Britanie li se oferă mai puţine drepturi decît britanicilor din UE, iar Blocul comunitar nu va accepta acordul de Brexit dacă oferta nu va fi schimbată.

Liderii din Parlamentul European apreciază că europenii şi-ar putea pierde dreptul de a vota în alegerile locale, familiile acestora vor fi vizate de cerinţele privind salariul minim, iar statutul copiilor născuţi după Brexit în Marea Britanie este nesigur.

Negocierile privind Brexit trebuie încheiate pînă la 30 martie 2019, iar UE „nu va susţine extinderea acestui termen, pentru că ar necesita organizarea de alegeri europene în Marea Britanie în 2019, un fapt de neconceput", a anunţat Guy Verhofstadt.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?