Cîteva lucruri pe care probabil nu le știai despre Soare

Cîteva lucruri pe care probabil nu le știai despre Soare

Iată cîteva informații interesante despre Soare, steaua care se află la aproape 150 de milioane de kilometri distanță de Pămînt.

1. Soarele pare să fie alb pentru ochii noștri, însă, de fapt, este un amestec al tuturor culorilor. Este compus în mare parte din hidrogen (70%) și heliu (28%), iar în centrul său, Soarele are o temperatură de 15 milioane de grade Celsius.

2. Soarele este de 109 ori mai lat decît Pămîntul, dar are o masă de 330.000 de ori mai mare. Soarele conține 99,86% din masa totală a sistemului solar.

3. Soarele este aproape o sferă perfectă. Este doar o diferență de 10 kilometri între diamentrul polar și cel ecuatorial. Temperatura la suporafața Soarelui este de 5.600 de grade Celsius.

4. Soarele are o vîrstă mijlocie. Are aproximativ 4,5 miliarde de ani. Steaua a consumat aproape jumătate din rezerva sa de hidrogen. Soarele este considerat un Pitic Galben.

5. Soarele călătorește prin Univers cu o viteză de 220 de kilometri pe secundă. Soarele este la aproximativ 24.000 de ani lumină față de centrul Căii Lactee, galaxia în care ne aflăm. Soarele are nevoie de 225 de milioane de ani pentru a orbita o dată centrul galaxiei.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load