Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Comerţul exterior al Transnistriei continuă să scadă

12 iul. 2017,, 16:00   Economie
1988 0

În pofida eforturilor depuse, noile autorităţi ale Transnistriei nu reuşesc deocamdată să obţină creşterea comerţului exterior. La începutul lunii iulie, rulajul comercial a constituit 0,1 mil., ceea ce reprezintă 99% din nivelul perioadei similare a anului trecut, care a fost un an de criză.

Potrivit datelor Comitetului vamal al autoproclamatei RMN, exporturile s-au redus cu 2% şi au constituit 2,4 mil., iar importurile - cu 0,3%, ajungînd la 7,7 mil.

Cele mai mari exporturi au fost asigurate de producţia metalurgică - ,3 mil. (+30%), care a plasat pe locul doi resursele energetice şi de combustibil cu ,6 mil. (-50%). Acest lucru ţine de faptul că în aprilie-mai Moldova a renunţat să procure energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Pe locul trei se află produsele alimentare şi alte materii prime - ,3 mil. (+35%).

În import domină resursele energetice şi de combustibil - 1,1 mil. (-26%). De regulă, este vorba de gazele naturale ruseşti pentru care Transnistria nu a mai plătit "Gazpromului" din anul 2009. Acestea sînt urmate de produsele alimentare şi alte materii prime, al căror import a crescut aproape cu un sfert - pînă la ,6 mil. Pe locul trei se află metalele şi articolele din metal (fierul vechi ca materie primă pentru Uzina Metalurgică de la Rîbniţa - "I"), care au fost importate în sumă de ,3 mil., ceea ce constituie 93% din nivelul anului trecut.

Cel mai mare partener comercial al Transnistriei este Rusia, cu care regiunea a înregistrat un schimb comercial de peste 0,8 mil. (-18%). Importurile din Rusia au constituit 0,5 mil., iar exporturile în această ţară - doar ,3 mil.


Pe locul doi se află Moldova, pe care Tiraspolul oficial o consideră stat străin - 7,4 mil. Moldova este principalul consumator de mărfuri transnistrene - ,1 mil., iar importurile oficiale din ţară au constituit ,2 mil. Acestea însă nu sînt datele complete. În condiţiile unor preţuri mai mici în dreapta Nistrului, de aici sînt aduse cu mult mai multe mărfuri, mai ales de către persoanele fizice.

Cel de-al treilea partener principal al Transnistriei este Ucraina cu 1,3 mil. (exporturi de şi importuri de ,2 mil.).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?