Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un ministru german dă vina pe Merkel pentru violențele de la summitul G20

12 iul. 2017,, 11:38   Externe
2015 0

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel a lansat un atac neobișnuit de puternic la adresa cancelarului conservator Angela Merkel, în contextul în care politicienii germani se acuză reciproc pentru violențele înregistrate la protestele din timpul summitului G20 de la sfîrșitul săptămînii trecute de la Hamburg, transmite miercuri agenția Reuters.

Șeful diplomației germane, membru al Partidul Social-Democrat (SPD), susține că primarul din Hamburg, Olaf Scholz, și el social-democrat și căruia o parte din conservatori i-au cerut demisia, nu este responsabil de organizarea summitului. "Cine îi cere demisia trebuie să ceară și demisia Angelei Merkel", a afirmat Sigmar Gabriel într-un interviu acordat grupului media Funke programat să apară miercuri.

Merkel "poartă responsabilitatea politică pentru organizarea și desfășurarea summitului G20 de la Hamburg, care a avut un obiectiv secret: autopromovarea liderului CDU cu puțin timp înainte de alegeri", a declarat ministrul german de externe.

Remarcile sale survin în contextul în care tensiunile cresc în Germania în interiorul coaliției guvernamentale dintre conservatorii lui Merkel (CDU, Uniunea Creștin-Democrată) și SPD, pe măsură ce se apropie alegerile legislative din 24 septembrie. Unii comentatori au criticat faptul că șefa executivului a ales ca loc de desfășurare a summitului G20 tocmai orașul său natal — Hamburgul fiind un oraș cu o puternică tradiție radicală de stînga—, subliniind că dorința sa de a-și demonstra angajamentul față de libertatea de exprimare a avut efect de bumerang.

În ce o privește, Angela Merkel a reacționat calm la criticile ministrului de externe, afirmînd că se bucură că acesta a însoțit-o la summit și a contribuit la succesul acestuia și exprimîndu-și încrederea că alianța cu SPD va rezista pînă la alegeri. Cancelarul a mai explicat, în cadrul unui eveniment la Essen (vest), că summitul trebuia să se desfășoare într-un oraș mare dată fiind mărimea delegațiilor.

Cîteva sute de manifestanți au incendiat mașini, au devastat magazine și au aruncat cu pietre și cocteiluri Molotov pe fondul protestelor din timpul summitului de la 7-8 iulie. Aproape 500 de polițiști din cei circa 20.000 mobilizați au fost răniți.

Un sondaj difuzat marți, dar realizat înainte de summit arată că formațiunea Angelei Merkel se află în fruntea preferințelor de vot ale germanilor, cu 39%, SPD fiind cotat cu 22%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?