Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experţii apreciază legea din Transnistria cu privire la "frontiera de stat" drept o "provocare"

11 iun. 2013,, 10:14   Politică
3808 0
Foto :livejournal.com
Experţii independenţi apreciază semnarea de către liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuc a Legii cu privire la "Frontiera de Stat", drept o continuare a şirului de provocări.

Fostul ambasador al RM în SUA, politologul Nicolae Chirtoacă a menţionat pentru "INFOTAG" că "Şevciuc şi echipa sa pur şi simplu escaladează situaţia într-un moment de slăbire aparentă a Chişinăului, care s-a împotmolit în certuri politice".

"Acest document face parte din aceeaşi serie, ca şi decizia de a transfera la Bender, oraş controlat de Autoproclamata RMN, a Sovietului Suprem, precum şi incidentele din lunile martie-aprilie din zona de securitate", consideră Chirtoacă.

Referindu-se la motivele semnării unui astfel de document, Chirtoacă a spus că "această strategie este coordonată cu sponsorii politici - conducerea Rusiei".

Directorul Institutului European de Studii Politice Viorel Cibotaru consideră că "direcţia politică a conducerii enclavei separatiste de la Tiraspol este îndreptată spre îndepărtarea Transnistriei de Moldova".

"Toate acestea nu înseamnă obţinerea de către Autoproclamata RMN a independenţei. Nu! Şevciuc are nevoie să creeze o astfel de situaţie ca reunificarea Moldovei cu raioanele de Est să fie de neconceput. Pentru aceasta trebuie ca situaţia să fie înrăutăţită cu totul", a spus Cibotaru.

El nu are dubii că o astfel de direcţie a acţiunilor liderului de la Tiraspol este stabilită de Kremlin.

"Acum Kremlinul promovează ideea preşedintelui lui Vladimir Putin care se vrea a fi un "colector a pămînturilor" din cadrul fostei URSS. În acest scop pentru următorii ani sînt prevăzuţi $60 mil. În "orbita" acestei campanii sînt incluse nu doar Moldova şi Transnistria, dar şi ţările regiunii Kaucaz, Ucrainei şi chiar Ţările Baltice. Scopul este de a se opune ferm integrării europene, şi de a face Rusia un curator al proceselor de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, iar ţările menţionate să fie trecute sub protectoratul său", a spus Cibotaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?