X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

BNS a lansat aplicaţia de vizualizare a datelor recensămîntului din 2014

11 iul. 2017,, 18:20   Societate
1730 0

Datele Recensămîntului Populaţiei şi Locuinţelor din Moldova din anul 2014 au devenit disponibile pentru toţi doritorii, graţie aplicaţiei speciale care a fost lansată marţi pe site-ul Biroului Naţional de Statistică (BNS). Aceasta oferă posibilitatea de a vizualiza şi a înţelege uşor rezultatele Recensămîntului.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, a anunţat la prezentarea proiectului că în Republica Moldova aceasta este prima aplicaţie de vizualizare a datelor recensămîntului.

"Aplicaţia a fost creată cu suportul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova (SDC) şi Fondul ONU pentru Populaţie în Moldova şi este lansată anume pe 11 iulie, de Ziua mondială a populaţiei", a spus ea.

Preşedintele UNFPA în Moldova, Rita Columbia, a remarcat faptul că această aplicaţie va ajuta oamenii să înţeleagă mai bine statistica recensămîntului, inclusiv în raioane, ceea ce va oferi posibilitatea îmbunătăţirii situaţiei demografice în stat".

Potrivit ei, pentru elaborarea şi lansarea aplicaţiei a fost nevoie de circa patru luni şi mii.


Accesînd http://recensamant.statistica.md, utilizatorii au posibilitatea să selecteze informaţiile combinînd mai multe criterii, cu posibilitatea de vizualizare a datelor pentru una sau mai multe localităţi, raioane şi în dependenţă de anumiţi indicatori tematici. Astfel, se pot genera rapoarte pentru trei tipuri diferite de date: persoane, gospodării şi locuinţe.

De asemenea, aplicaţia conţine hărţi statistice, întocmite în baza Recensămîntului din 2014, la nivel de raion şi în ansamblu pe ţară.

După cum a informat anterior INFOTAG, datele statistice cu privire la Recensămîntul din anul 2014 au fost prezentate abia la sfîrşitul lui martie 2017. În conformitate cu acestea, oficial, la data Recensămîntului, populaţia Moldovei constituia 2 998 235 de oameni, însă în aplicaţie este înregistrată o altă cifră, de 2 804 801. În conformitate cu datele calculate, după care BNS se conduce şi astăzi, la începutul acestui an, populaţia rezidentă a Moldovei, avînd în vedere şi persoanele temporar plecate din ţară, fără Transnistria şi Bender, a fost de 3,55 mil. de oameni, cu 2,2 mii mai puţini decît în anul precedent.

Potrivit datelor Recensămîntului, moldoveni s-au declarat 75,8% din populaţie (în anul 2004 - 75%), români - 7%, ucraineni - 6,6% şi ruşii - 4,1%. În comparaţie cu datele din 2004, numărul ucrainenilor s-a micşorat cu 2,2%, al ruşilor - cu 1,8%, iar numărul persoanelor care s-au identificat ca români s-a triplat.

Numărul femeilor este mai mare decît al bărbaţilor şi constituie 51,8%. La Bălţi sînt 85 de bărbaţi la 100 de femei, în timp ce la Comrat sînt 101 de bărbaţi la 100 de femei.

Din numărul total al populaţiei, 96,8% de respondenţi se consideră creştini ortodocşi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?